Dnes je čtvrtek 18. dubna 2024., Svátek má Valérie
Počasí dnes 8°C Dešťové přeháňky

Při výběru jazykovky neřeště jen cenu

Při výběru jazykovky neřeště jen cenu
zdroj: Profimedia

Pokud se rozhodnete zdokonalit se v cizím jazyce prostřednictví jazykovky, budete stát v první řadě před otázkou, jakou školu si vybrat. Pomineme-li místo bydliště, budete se zřejmě orientovat podle nabízených kurzů, referencí a v neposlední řadě podle ceny. Je však pravda, že není na místě v tomto případě šetřit. Nejdůležitější pro vaše studium je kvalita školy a faktem je, že s kvalitou stoupá i cena.

Na ulicích, v novinách či na reklamních plochách narážíme neustále na upoutávky jazykových škol a každá o sobě tvrdí, že je ta nejlepší. Neměli bychom proto spoléhat pouze na reklamu, ale rozhodně si informace o škole ověřit a poohlédnout se po nějakých referencích.

Osobní zkušenosti vypoví nejvíce

Pokud nemáte v okolí známé, kteří by měli se školou zkušenosti, nezbývá než zapnout internet a vyhledat reference například v diskuzích. Zde můžete zjistit, jak byli studenti s výukou spokojeni, ale také třeba to, jak byli u zkoušek úspěšní. Pokud je totiž úspěšnost vysoká, svědčí to o kvalitě lektorů.

Čínštinu vás všude nenaučí

Při výběru školy je opravdu na místě zjistit si co nejvíce informací, nejen o škole, ale i o samotných kurzech a lektorech. V první řadě si musíte vybrat školu, která vyučuje vámi požadovaný jazyk. Nechcete-li totiž studovat angličtinu, němčinu nebo španělštinu, ale vybrali jste si jazyk méně běžný, jako je třeba švédština nebo čínština, je velmi pravděpodobné, že jazykovku s touto výukou jen tak lehce nenajdete. Mnohé školy však nabízejí možnost, že vám seženou na daný jazyk lektora.

Udělejte si obrázek o kurzu

Zásadní pro vás při vašem studiu bude to, jak probíhá výuka. Každý totiž preferuje jiný přístup a jiné metody. Zkuste se tedy přesně informovat na způsob výuky. Je-li kurz určen pro větší, či menší skupinu lidí, jaké materiály budete ke studiu potřebovat, kdo bude vaším lektorem a jaké metody používá. Je dobré vědět, jestli lektor učí formou hry a kurz je veden spíše na konverzační úrovni, nebo zda si učitel potrpí na testy a zkoušení, zda a v jaké míře používá audio a video pomůcky a podobně. Pokud informace nenajdete na letáčcích v brožurkách nebo na internetu, neostýchejte se a zkuste školu kontaktovat s tím, zda by bylo možné do výuky nahlédnout. Tak získáte nejlepší obrázek o kurzu.

Prověřte si lektory

Je-li to jen trochu možné, najděte si informace o lektorech na vámi zvolené škole. Na některých školách vyučují výhradně rodilí mluvčí. Pro někoho je to ideální varianta, jiný naopak dá přednost česky mluvícím lektorům. Zejména začátečníci zřejmě budou mít lepší pocit, že se v případě nejasností mohou zeptat a věc jim bude vysvětlena v jejich rodném jazyce.

Opravdu dobrá jazyková škola by měla garantovat kvalifikovanost svých lektorů a dbát třeba na to, aby se dále sami vzdělávali v seminářích nebo pro ně pořádá metodické kurzy a kvalita jejich znalostí je průběžně kontrolována.

Zvolte správný kurz

Pokud jste si vybrali školu, je třeba se teď rozhodnout pro ten pravý kurz. Je potřeba vědět, co od kurzu očekáváte. V nabídce škol je totiž široký výběr od základních konverzačních kurzů až po specializované odborné kurzy pro manažery. Pokud nehodláte studovat jazykovku jako denní studium, můžete si zvolit intenzitu kurzu i čas. Existují kurzy dopolední, večerní nebo víkendové.

Zjistěte si jakou máte jazykovou úroveň

Při výběru kurzu byste měli brát v úvahu především vaše dosavadní znalosti. Rozhodně se nepodceňujte, a pokud už máte nějaké základy, nevybírejte si kurzy pro úplné začátečníky. Kurz by vám mnoho nepřinesl a jen by vás to otrávilo.

Naopak však ani nebuďte přehnaně ambiciózní a nechoďte mezi ty, kteří už jsou o úroveň nad vámi. Odneslo by to zřejmě vaše sebevědomí. Pomoci při rozhodování by vám měla sama škola. Jazykovky totiž většinou nabízejí rozřazovací test, který by vás měl zařadit do správné skupiny. To, že škola takovýto test dělá, svědčí také o její kvalitě. Znamená to totiž, že zde kladou důraz na vytvoření rovnocenných skupin, v nichž budou všichni na stejné úrovni. Jestliže se pak ukáže, že jste nadaný student, měla by vám dobrá škola umožnit přestup do kurzu vyšší úrovně.

Celý článek naleznete na HOUSER.CZ.

Kurzy

Finance

Kurzovní lístek: 18.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,250 25,370
USD 23,610 23,790
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma