Dnes je sobota 27. dubna 2024., Svátek má Jaroslav
Počasí dnes 1°C Polojasno

Pozvánka na výstavu: Arabela

Pozvánka na výstavu: Arabela
zdroj: tisková zpráva

Výstava kostýmů a rekvizit z oblíbených pohádkových seriálů ČST a ČT Arabela a Arabela se vrací. Navštívit ji můžete v předvánočním období v Praze – v dominikánském klášteře na Starém Městě (Jilská 7) v blízkosti Staroměstského náměstí.

Na návštěvníky se těší půvabné princezny Arabela a Xenie s celou královskou rodinou, černokněžníkem Vigem, zlým Rumburakem, mocným Fantomasem a mnoha dalšími postavami z Říše pohádek pro děti i dospělé. K vidění budou také rekvizity z tohoto kultovního seriálu – například jediný dodnes zachovaný kouzelný prsten, křišťálová koule, cestovní plášť a mnohé další.

Na výstavě budete moct obdivovat kostýmy královské rodiny (i s korunovačními klenoty a mnohými šperky), čarodějů I. i II. kategorie, které doplňují tři desítky dalších pohádkových kostýmů jako jsou například královští rádcové, Rumburakova pomocnice – čarodějnice, ježibaba z Perníkové chaloupky i s Jeníčkem a Mařenkou, ale také disco šaty princezny Xenie. Stranou pozornosti však nezůstává ani pokračování seriálu pod názvem Arabela se vrací aneb Rumburak králem Říše pohádek, natočené na začátku 90. let.

Velké oblibě  se – nejen u dětských návštěvníků – stabilně těší zkoušení pohádkových kostýmů a roztodivných paruk. Interaktivnost expozice tím však zdaleka nekončí – královský trůn vybízí k usednutí, královské koruny k nasazení a postel babičky Červené Karkulky k ulehnutí – jenom pozor na vlka! V pokoji rodiny Majerových mohou návštěvníci – kromě luxusního vybavení ze 70. let – sledovat jeden díl pohádkového seriálu s názvem „Rumburakova pomsta“. Zvuková smyčka s podmanivou hudbou skladatele Fišera, zvukem kouzelného prstenu a dialogy pohádkových postav v podání nejznámějších českých herců dotváří celkovou atmosféru výstavy.

Od natočení  první řady seriálu uplynulo v letošním roce rovných 30 let. Výstava je určena všem, kteří mají rádi klasické české pohádky a zároveň je i poděkováním tvůrcům seriálu.

Víte, že...
NEJznámější
dílo autorské dvojice Miloš Macourek a Václav Vorlíček dalo ve spojení s chytrým příběhem o střetu současného světa s pohádkovou říší vzniknout legendě, na kterou se nezapomíná….
NEJprodávanější seriál – patří k dílům, která českou kinematografii proslavila po celém světě. Není výjimkou, že seriál znají – kromě Evropy – také v Jižní Koreji, Japonsku, Mongolsku…. Při každé repríze v České televizi láme rekordy sledovanosti….
NEJpohádkovější výstava – v seriálu i na výstavě se objevují postavy z většiny českých pohádek, ale i z říše pohádek pro dospělé….
NEJkouzelnější výstava – oba seriály jsou založeny na množství kouzelných předmětů, které používali jak čarodějové, tak členové královské rodiny a někdy třeba i děti ze Světa lidí. Mnohé z těchto předmětů uvidíte na výstavě….
NEJsladší výstava – ježibaba z Perníkové chaloupky, která tak ráda peče, připravila pro návštěvníky sladké překvapení (a pokušení)…
RETRO výstava – kromě honosných kostýmů královské rodiny, kostýmů postav z Říše pohádek pro děti i pro dospělé jsou vystaveny také kostýmy z konce 70. let – móda tolik obdivovaná rozmařilou princeznou Xenií….

ZAJÍMAVOSTÍ  také je, že prostory dominikánského kláštera nejsou běžně  přístupné veřejnosti a výstava Arabela je tedy výjimečnou možností prohlédnout si některé části tohoto objektu…

Provozní informace o výstavě na www.vystava-arabela.cz.

Kurzy

Finance

Kurzovní lístek: 26.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,150 25,270
USD 23,400 23,580
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma