Dnes je čtvrtek 25. dubna 2024., Svátek má Marek
Počasí dnes 0°C Polojasno

Pohodový rok 2010 s Tiscalačkou (4. týden)

Pohodový rok 2010 s Tiscalačkou (4. týden)
zdroj: tisková zpráva

První měsíc s Tiscalačkou se pomalu blíží ke konci.

V rámci nového projektu jsme „navštívili“ oblíbenou lektorku Olgu Šípkovou, finalistku soutěže Miss aerobik Moniku Krajčovou a mistryni světa ve sportovním aerobiku Radku Hanákovou. Každá z těchto báječných žen nám poskytla zajímavý a praktický tip ze svého života, který můžete využít díky jednoduchosti také vy. Dnes se podíváme za moderátorkou oblíbeného televizního pořadu Sama doma, Janou Havrdovou. Ale popořadě…

V lednových dnech nás často postihuje „depka“. Je to způsobeno nejen návratem do zaměstnání nebo do školy po vánočním volnu, ale také nedostatek slunečního svitu. Navíc plnění novoročních předsevzetí jako je např. přestat kouřit, pít alkohol nebo zhubnout, s sebou nesou zvýšený stres, jehož důsledkem je špatná nálada. Přestože se nejedná o depresi v pravém slova smyslu, ale spíš o nervozitu a stres, projevuje se výkyvy nálad a podrážděností.

„Dobrou náladu má v lidském těle na starosti látka zvaná serotonin, v laické řeči známá jako hormon dobré nálady. Tvoří se z životně nezbytné aminokyseliny L-tryptofanu a v našem mozku hraje důležitou roli. Tuto kyselinu získáváme z potravin, bohaté je na ni například červené maso, jako je hovězí. Její nedostatek v těle má negativní vliv na naši náladu, může vést i k častějšímu vzniku depresí,“ říká Prof. MUDr. RNDr. Vilím Šimánek, DrSc. z Ústavu lékařské chemie a biochemie Lékařské fakulty Univerzity Palackého v Olomouci. Pokud  máte pocit, že se na vás pošmourná zima podepsala, vyzkoušejte například pilulku dobré nálady – Allegru. Svou službu udělá jistě také dobrá hovězí polévka, která vás navíc zahřeje.

Jana Havrdová a lednové chmury
"Snažím se, abych dokázala nepodstatné věci hodit za hlavu a zabývat se těmi podstatnými. Zásadně podstatné mi připadá zdraví mých dětí a mého nejbližšího okolí. Nemoc je totiž vyšší moc, se kterou člověk leckdy vůbec nic neudělá. Ostatní věci jsou ovlivnitelné. A to, co by člověk neměl nikdy ztrácet, je úsměv na duši a pozitivní myšlení. A co mě nejvíc potěší? Pochvala za něco, co jsem dobře udělala. Opravdu! Jako pro Lva je pro mne pochvala hnacím motorem. Nikdy jsem nefungovala pod nátlakem, nesnáším křik a dusno," říká Jana, s kterou si v únoru můžete zacvičit v Lysé nad Labem.

Astro novinky
V pondělí máme Lunu v Býku. Vzhledem k mrazivém počasí dbejte více než kdy jindy na to, abyste měli krk v teple. V úterý a ve středu prochází Luna znamením Blíženců. Dopřejte si pohyb na čerstvém vzduchu a důkladně dýchejte. Ve čtvrtek a v pátek je Luna ve znamení Raka. Sepněte ruce za zády a protáhněte prsní svaly.  O víkendu se dostává Luna do znamení Lva. Objednejte se ke kadeřníkovi nebo vykonejte aspoň nějakou domácí osvědčenou péči. Vlasy zastřižené v těchto dnech budou silnější. V sobotu 30. ledna je úplněk.

Úkoly na tento týden
Pokud máte potomky školou povinné, nerozčilujte se kvůli vysvědčení.

Kurzy

Finance

Kurzovní lístek: 25.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,130 25,250
USD 23,340 23,520
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma