Dnes je čtvrtek 28. března 2024., Svátek má Soňa
Počasí dnes 14°C Oblačno

Plísňová onemocnění nohou

Plísňová onemocnění nohou
zdroj: tisková zpráva

Častější problém, než se může zdát...

Víte, které onemocnění je vedle zubního kazu nejčastější lidskou chorobou vůbec? Kdepak chřipka, jsou to meziprstní plísňová onemocnění kůže! Mykóza nohou provázená úporným svěděním trápí podle statistik každého třetího Čecha, přesto se však o ní raději příliš nemluví. Přílišná přecitlivělost ohledně tohoto tématu může způsobit značné škody. Neléčená plíseň nohou se může rozšířit na další části nohy nebo dokonce těla, proto je důležité vědět, jak tuto nemoc rozpoznat, léčit a kdy už raději navštívit lékaře.

 „Plísňová onemocnění nohou většinou začínají mezi prsty a projevují se nepříjemným svěděním. Mezi další příznaky patří zarudlá kůže, bílá oteklá místa a olupující se pokožka. Tyto na první pohled viditelné příznaky ale u mnoha případů chybí. Už samotné svědění je příznakem, který není radno zanedbat a který by měl být impulzem pro zahájení léčby,“ varuje Lenka Hronová z firmy Glasscare, která vyrábí skleněné pilníky pro péči o pokožku nohou.

Přestože plíseň nohou není tak docela tématem ke společenské konverzaci a evokuje představu zanedbané hygieny a nedostatečné péče, nesouvisí toto onemocnění pouze s hygienou. Plísňové zárodky mohou číhat například ve veřejných bazénech, saunách, přenáší se i obuví. Stačí tedy, abyste si šli zaplavat nebo si na návštěvě půjčili přezůvky a mykóza může být najednou i vaším problémem. „Plíseň nohou způsobují houbovité organismy, tzv. „dermatofyty“. Vyskytují se ve svrchních vrstvách pokožky,“ vysvětluje Lenka Hronová z Glasscare. Dermatofyty se pak šíří i například společným praním ponožek v jedné pračce nebo chůzí naboso po koberci.

Správná hygiena je v prevenci plísňových onemocnění alfou a omegou. Dermatofyty se totiž snáze šíří ve vlhkém prostředí a zapářka v botách je pro ně ideálním prostředím. Snáze také napadají pokožku, která je zhrublá, zrohovatělá, popraskaná a jinak narušená. Péče o pokožku nohou by proto měla být pravidelnou součástí každodenní hygienické péče, stejně jako třeba čištění zubů.

Dobrým pomocníkem k odstranění poškozené kůže pat je skleněný pilník na paty. Díky patentované technologii skleněného povrchu šetrně obrušuje hrubou pokožku změkčenou koupelí. Druhá, hladká strana pilníku, pak slouží k zabroušení pat do hladka i k úpravě nehtů. Sklo je ve srovnání s pemzou či jinými materiály bezkonkurenčně nejlepším materiálem pro snadnou desinfekci, takže nehrozí přenos mykózy z jednoho člena rodiny na druhého.

„S léčením plísně není dobré otálet. Čím dříve začneme, tím rychleji bude onemocnění vyléčeno a navíc mu nedáme příležitost rozšířit se po velké ploše nohou, na nehty, kde se pak léčí velmi obtížně a zdlouhavě, nebo dokonce do třísel,“ radí Lenka Hronová z Glasscare. Léčbu je možné u lehčích případů zahájit bez konzultace s lékařem s pomocí pudrů, krémů a sprejů volně dostupných v lékárně. Pokud však zarudnutí a svědění přetrvávají i po desetidenní domácí léčbě, příznaky se rozšíří i do jiných částí těla (např. třísel), je na čase vyhledat kožního lékaře. Samoléčbu by neměli protahovat ani lidé trpící cukrovkou, oslabenou imunitou nebo potížemi s prokrvením dolních končetin.

Aby se vám mykóza vyhnula – zásady prevence
Nezanedbávejte denní hygienu nohou
Pravidelně obrušujte zhrublou kůži na chodidlech
Pravidelně si měňte ponožky, v případě zvýšené potivosti nohou i víckrát denně
V zimě se z uzavřených bot v práci přezouvejte
Střídejte obuv a nechte ji pravidelně vyschnout a vyvětrat
Noste ponožky z přírodních materiálů (např. bavlny)
Perte je na teploty vyšší než 40 °C
Do bazénů, saun a lázní choďte zásadně s vlastními přezůvkami
Nechoďte bosi ani doma, zárodky plísní přežívají i v kobercích a koupelnových předložkách

Kurzy

Finance

Kurzovní lístek: 28.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,160 25,300
USD 23,290 23,470
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma