Dnes je čtvrtek 28. března 2024., Svátek má Soňa
Počasí dnes 7°C Občasný déšť

Pirátská strana ukradla design Seznamu

Pirátská strana ukradla design Seznamu
zdroj: tisková zpráva

Česká pirátská strana změnila vzhled a rozložení svého webu, aby tak uvedla diskusi na téma kopírování obsahu internetu.

Obsahové boxy na stránkách Piráti.cz, které jsou na stránce největšího českého vyhledávačerozmístěny, nahradily tematické bloky obsahující novinky strany a související zprávy. Stránka také nabízí možnost komunikace mezi uživateli, což také přispívá k výměně názorů na toto téma.

Ukázka aktuálního designu stránky Piráti.cz. ZDROJ: StudentPoint.cz

Vyvolání diskuse nebo reklamní tah?

Krok tvůrců těchto stránek vyvolává otázky, zdali se vskutku jedná o chuť získat objektivnější pohled na věc a tyto data dále využít, nebo se jedná o trik, jak na stránky přitáhnout návštěvníky.

Do širšího povědomí veřejnosti se tato politická strana dostala díky aférám spojeným s dohodou ACTA, proti které se konaly i demonstrace v ulicích větších měst.

Byl to správný krok?

Nabízí se otázka, jestli je správné poukazovat na problémy s kopírováním dalším kopírováním. Pokud má strana zájem o publicitu, pak určitě, ovšem pokud tak koná pouze z ušlechtilého úmyslu, byl bych poněkud skeptický.

Říká se, že kdo nic nedělá, nic nezkazí. Kdyby se ovšem tohoto hesla drželo více lidí, nikdo by problémy neřešil. Ačkoliv se mi tedy nelíbí způsob, jakým Piráti problém prezentují, jsem rád, že se něco děje.

Dalším problémem Pirátů může být dlouhá doba načítání stránek, se kterou má problém více lidí. Na několik sekund nepřístupné stránky totiž čtenáři většinou nechodí.

Kde se vzal design Seznamu?

Na nejmenované internetové diskusi jsem objevil zajímavý podnět k dohledání a zamyšlení. Podle jednoho z diskutujících je původní Seznam pouze okopírovaný první český internetový portál uZdroje.cz (nyní se již na adrese nalézá jiný obsah).

Pokud se člověk podívá na starší snímky ze stránek, například pomocí webového archivu Way Back Machine, může určitou podobnost najít. Ovšem o kopírování jako takovém se nedá přímo mluvit. To je právě jeden z největších problémů. Jakmile je návrh jen lehce pozměněn, jeho původ se nedá dokázat.

Více naleznete na StudentPoint.cz.

Kurzy

Finance

Kurzovní lístek: 28.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,180 25,320
USD 23,320 23,500
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma