Dnes je pátek 29. března 2024., Svátek má Taťána
Počasí dnes 15°C Polojasno

Opět ve stresu?

Opět ve stresu?
zdroj: tisková zpráva

V dnešním uspěchaném světě se jen velmi těžko lze úplně vyhnout stresu. Můžeme se ale pokusit snížit negativní účinky, které stres představuje pro naše srdce.

Stresovou reakci, kterou všichni z běžného života známe, vyvolávají podněty, takzvané stresory. Když je jich přemíra, tělo se brání. A oprávněně. Podle odborného serveru www.kardiochirurgie.cz  mohou z permanentního napětí vznikat nemoci, jako je vysoký krevní tlak, nebo potíže se srdcem. I proto je dobré stresory rozpoznat a vědět, jak se jim vyhnout.

Pravidla zvládání stresu:
Snažte se najít stresor, který je největší příčinou vašeho napětí.
Vyvarujte se potíží a podráždění, jak jen to je možné. Pokud vás například rozčílí dopravní zácpa, zvolte pro příště jinou trasu, zkuste jet městskou hromadnou dopravou nebo se s někým svezte.
Pracujte v jednom okamžiku pouze na jedné věci.
Dejte si přestávku ve chvíli, kdy se nahromadí příliš mnoho věcí, které se zdají být nezvladatelné.

Neumíte relaxovat? Zkuste to!
Relaxace je důležitá obzvláště tehdy, pokud již onemocněním srdce trpíte. Není to přitom jenom sezení s opřenými zády, ale aktivní proces, který se musíte trochu naučit.

Existuje spousta relaxačních technik, které si se stresem poradí:
Hluboké dýchání. Představte si, že přímo pod úrovní pupku máte bod, do kterého budete dýchat. S každým pomalým nádechem a dlouhým výdechem se budete cítit více relaxovaní.
Hluboká svalová relaxace. Soustřeďte své myšlenky na sebe a své dýchání. Několikrát se pomalu nadechněte, vydechněte a přitom si v duchu prohlédněte celé své tělo a uvědomujte oblasti těla, kde cítíte napětí nebo křeče. Nechte toto napětí rozplynout. Hlavou otočte pomalu doprava i doleva a uvolněte ramena tak, že je předsunete dopředu a dozadu.

Relaxujte při hudbě. Zkombinujte relaxační cvičení s oblíbenou hudbou. Vyberte si takovou, která vám pozvedne náladu, nebo tu která je uklidňující. Některým lidem můžou pomoci speciálně vytvořené zvukové nahrávky, které kombinují hudbu s instrukcemi k relaxaci (např.  CD Powerjóga a relaxace s Vaškem Krejčíkem).

Příprava na další den (bez stresu)
Jakmile najdete relaxační metodu, která vám bude ušitá na míru, neváhejte a praktikujte ji denně nejméně 30 minut. Budete tak ideálně připraveni zvládat další náročné úkoly během dne.

Kurzy

Finance

Kurzovní lístek: 29.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,170 25,310
USD 23,330 23,510
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma