Dnes je úterý 23. dubna 2024., Svátek má Vojtěch
Počasí dnes 9°C Zataženo

Odvaha pomáhat: Důležité je mít tolerantní partnerku

Odvaha pomáhat: Důležité  je mít tolerantní partnerku
zdroj: tisková zpráva

Pětačtyřicetičlenný sbor dobrovolných hasičů z Benešova nad Ploučnicí čekají v novém roce oslavy. Od jeho založení totiž uplyne 135 roků. Ten letošní ovšem patřil kvůli bleskové červnové povodni určitě k těm nejtěžším.

Místní  dobrovolníci berou svou práci jako koníček. Pobaví vás hned při otázce, co všechno obnáší být hasičem. „Důležité je mít hodně tolerantní přítelkyni či partnerku, od které nesmí čas od času vadit slova: ,To už zase táhneš do té hasičárny´?“, usmívá se Miroslav Buchta. „Taky musíme techniku a sebe udržovat v provozuschopném stavu, i když s tou technikou je to občas nadlidský výkon,“ pokračuje s nadsázkou.

Letošní povodně jsou však vážnější téma. Jak říká Buchta, velká voda se dobrovolných hasičů z Benešova dotkla většinou dvakrát. Ať už jako těch, kdo proti ní bojují, tak jako občanů. Tedy těch, komu v civilu ublížila. „Během krizových dnů, které začínaly v sedm ráno a končily po setmění, jsme provedli několik desítek zásahů. Ať už odčerpávání vody, dekontaminace komunikací či hledání pohřešované osoby,“ vypočítává Buchta.

I když  jednu povodeň už tu zažili v roce 2002, ta letošní byla jiná. Především bleskovou rychlostí a silou. „Přes veškeré problémy jsme byli připraveni a vodu mnohdy jen za pomoci seker a háků zvládli,“ pokračuje Miroslav Buchta. Kvůli velké síle povodňové vlny pracovali hasiči ve třech skupinách, aby pomáhali tam, kde to bylo zrovna nejdůležitější.

I díky tomu se jim podařilo zachránit muže z rozvodněné říčky Bystrá. Šlo o každou vteřinu, hrozilo mu, že se utopí. „Několik mých kolegů, jištěných lany, se pro něj bez sebemenšího zaváhání vrhlo. Po několika krušných chvílích jej dostali z řeky do bezpečí,“ popisuje Buchta.

Pro někoho to možná zní jako bláznovství, ale dobrovolní hasiči z Benešova nad Ploučnicí by se do rozbouřeného toku vrhli znovu, kdyby šlo někomu o život. „Když se vám podaří zachránit člověka v nouzi, je to ta nejúžasnější věc. A nevadí, jestli z toho vylezeme s odřeninami, osmahlí od plamenů a nasáklí kouřem. Pokud to bude situace vyžadovat, půjdeme do toho zase se stejným nadšením.“

Sbor dobrovolných hasičů Benešov nad Ploučnicí
Rok založení: 1875
Počet členů  45

 Cílem projektu „Odvaha pomáhat“ je představit široké veřejnosti občany naší republiky, kteří dobrovolně pomáhali při bleskových povodních v letošním roce, a najít dobrý způsob, jak těmto lidem veřejně poděkovat za jejich činy a zároveň si připomenout  dopad povodní na život v postižených oblastech a skutečnost, že tyto oblasti pomoc stále potřebují.  Možnost nákupu kalendáře  „Odvaha pomáhat“  prostřednictvím www.odvahapomáhat.cz.

Kurzy

Finance

Kurzovní lístek: 23.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,190 25,310
USD 23,580 23,760
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma