Dnes je středa 24. dubna 2024., Svátek má Jiří
Počasí dnes 3°C Občasný déšť

Odpovídá písmo vašemu temperamentu?

Odpovídá písmo vašemu temperamentu?
Písmo (ilustrační foto) | zdroj: ThinkStock

Ukaž mi sešit a já ti povím, jaký jsi!

Zkušený grafolog by z vás po zhlédnutí vašeho rukopisu četl jako z knihy. Posuďte, zda vaše písmo odpovídá vaší povaze.

Sangvinik

Písmo sangvinika je široké a plošné. Tlak na tužku je pravidelný a je zřetelné, že se s psaním nijak neloudá. Písmo je pravoběžné, což znamená, že veškeré kličky, tahy i diakritika směřují více doprava. Diakritika je také umisťována výše nad písmeno. Objevují se i girlandy. Ty poznáte tak, že v případě písmen n a m se obloučky dotýkají dolní linky (n tedy vypadá jako u). Pokud budete psát na papír bez linek, řádky vám budou vybíhat směrem nahoru. Písmo budí dojem rytmičnosti a harmonie.

Cholerik

Impulzivnost cholerika je jasně zřetelná i v jeho písemném projevu. Takový rukopis je nepravidelný a nerytmický. Cholerik píše velká písmena a řádky kolísají nahoru a dolů. Viditelné jsou i tlakové nerovnosti: na tužku totiž tlačí více jen v určitých částech textu, jindy papír sotva polechtá. Větší tlak se projevuje například u písmen m a n, která nejsou oblá, nýbrž špičatá. Písmo je skláněno, stejně jako u sangvinika, doprava.

Melancholik

Písmo melancholika poznáte díky malým písmenům a sklonu, který směřuje kolmo nebo doleva. Písmena jsou spíše úzká, hubená a na tužku je vytvářen pouze slabý tlak. Písemný projev působí ochable, a když budete melancholika při psaní sledovat, uvidíte, že píše opravdu pomalu. Mezi slovy dělá větší mezery a ve slovech nejsou jednotlivá písmena tolik spojována. Diakritika je umisťována spíše vlevo od písmena, což je jeden ze znaků levoběžnosti. Písmena m a n jsou krásně oblá.

Flegmatik

Pro flegmatiky je typické, že se snaží písmena si zjednodušovat, proto může být jejich písmo hůře čitelné. Na rozdíl od melancholika se vyskytují menší rozdíly v délce a písmena v jednotlivých slovech na sebe navazují. Písmo je nakloněno buď mírně doprava, nebo je kolmé.Obloučky mohou být oblé nebo mírně špičaté. Přestože píše pomalu, nebojí se na tužku pořádně zatlačit.

AUTOR: Marie Michaleová

Zdroje:

Kurzy

Finance

Kurzovní lístek: 24.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,220 25,340
USD 23,520 23,700
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma