Dnes je pátek 19. dubna 2024., Svátek má Rostislav
Počasí dnes 8°C Slabý déšť

Obrázky dětí, malujících pro ADRU, vystavuje Národní muzeum

Obrázky dětí, malujících pro ADRU, vystavuje Národní muzeum
zdroj: tisková zpráva

Až do 11. června letošního roku probíhá v nové budově Národního muzea výstava obrázků, které kreslily děti ze základních škol v rámci soutěže humanitární organizace ADRA "Škola základ života, aneb vzdělání je k němu třeba". Vystaveno je 50 nejlepších obrázků.

Padesát nejlepších obrázků si prohlédněte ZDE

Výtvarná soutěž byla určena žákům 1. stupně základních škol a běžela od 1. března, hotové obrázky pak děti a školy posílaly poštou. Všech 1061 obrázků posoudila porota složená z laiků i odborníků. Úkolem dětí bylo namalovat či nakreslit svoji představu o tom, jak vnímají svět školy.

"Uměleckou formou tak vyjádřily, co pro ně škola znamená, co si pod ní představují, jakým může být přínosem do života. Nejde prioritně o to, aby zachytily svou představu o tom, jak funguje škola v rozvojových zemích, i když fantazii se meze nekladly," upřesňuje koordinátorka soutěže Alena Skutilová.

Díky partnerovi Nakladatelství Fraus byly informovány všechny školy v České republice. Mediálním partnerem celé akce je webový portál tiscali.cz. 

soutěž ADRA

Na slavnostním vyhlášení nejlepších obrázků byly přítomny známé osobnosti českého showbyznysu, herec Petr Vacek, Česká Miss 2009 Iveta Lutovská, herečka Magda Reifová, moderátorka Světlana Zárubová a moderátorka Tina Pletánková.

Ceny byly předány autorům třech nejlepších obrázků na vernisáži výstavy. ADRA věnovala dětem výtvarné potřeby a tričko, Nakladatelství Fraus batohy a knihy, Národní muzeum připravilo pro výherce certifikát opravňující ke vstupu zdarma do Národního muzea, Televize Z1 umožní výhercům prohlídku v jejím zákulisí, Tiscali věnovalo tři dárkové tašky se sladkostmi.

1.místo: Vanesa Leopoldová, 8 let, ZŠ Uherský Ostroh
2. místo: Jan Zlatník, 7 let, ZŠ a MŠ Hutník, Veselí nad Moravou
3: místo: Martina Linhartová, 9 let, ZŠ a MŠ Chrášťany

Celou akci vtipně moderovali Petr Vacek a Iveta Lutovská. Přítomné osobnosti vzpomínaly na léta strávená ve školních lavicích. "Jsem ročník 73 a když se řekne nejhorší vzpomínka ze školy, tak se mi vybaví, jak jsme museli držet minutu ticha za sovětské vládce," vzpomínala Světlana Zárubová.

Tina Pletánková si naopak jako nejhorší vzpomínku vybavila černý puntík, který obdržela když si nepřinesla do školy bílou lepící pastu.

Ti, jejichž obrázku se nepodařilo probojovat mezi nejlepších padesát či se soutěže neúčastnili, nemusí zoufat, protože 12.6. se v zahradách na Chodově koná program pro děti a křest katalogu nejlepších obrázků. Součástí tohoto programu bude i debata o školách u nás a o školách ve světě. Více informací zde.

Logo televize Z1 Videoreportáž ze slavnostního vyhlášení nejlepších obrázků si můžete prohlédnout zde.

Kurzy

Finance

Kurzovní lístek: 19.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,180 25,300
USD 23,580 23,760
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma