Dnes je úterý 23. dubna 2024., Svátek má Vojtěch
Počasí dnes 7°C Skoro zataženo

Obojek pro kočku?

Obojek pro kočku?
zdroj: tisková zpráva

Rozmach oblíbenosti kočičího národa v našich domácnostech je nebývalý.

Při návštěvách svých známých dnes mnohdy častěji v předsíni narazíme na mňoukající (a drápky sekající) chlupatou potvůrku než na psa.  A to nepočítáme ty neřízeně se množící čičiny na českém venkově a v městských ulicích.  Kočka  se stejně jako pes stala právoplatným členem řady českých rodin. A kočičku si mnoho lidí rádo pohladí. Což může mít někdy docela nepříjemné následky.

Celosvětově nejrozšířenější blechou je blecha kočičí – Ctenocephalides felis, která napadá psy, kočky i člověka. Sáním blechy svého hostitele zneklidňují, u zanedbaných zvířat mohou ztráty krve vyústit až v anémii, zvířata se neustále škrábou. Psi a kočky velmi často reagují i na nízký počet blech kožními problémy, které vznikají jako reakce na sliny blech a projevují se tzv. alergií na bleší kousnutí. Srst psů a koček je polámaná, řídká, kůže zhrublá a zčervenalá, projevuje se silná svědivost,“ říká Prof. MVDr. Vlasta Svobodová, CSc. z Ústavu parazitologie Veterinární a farmaceutické univerzity Brno.

Blechy jsou známými přenašeči různých onemocnění. Pozřením blechy dojde k nakažení tasemnicí psí, při sání blechy přenášejí různá virová a bakteriální onemocnění přenosná nejen na zvířata, ale rovněž na člověka. Známá je „nemoc z kočičího škrábnutí“, kterou vyvolává bakterie přenášená trusem blech. Ten se zachytí na drápcích kočky a při poškrábání se přenese na člověka. Častými pacienty jsou děti, které si hrají neobratně s kočkami. Onemocnění je bolestivé, provázené otoky poraněného místa a teplotami, ale život neohrožuje a terapie antibiotiky je úspěšná. Kočky infikované touto bakterií jsou často bez příznaků onemocnění.

Krev sají jen dospělé blechy, celý vývoj přes vajíčka, larvy a kukly probíhá v prostředí. V případě psů a koček často v domácnosti, v pelíšku, na gauči, křeslech, kobercích, kde se nacházejí také dospělé blechy, které načas opustily svého hostitele a čekají na nového nebo mladé blechy, které se do aktivního života teprve chystají. To mimo jiné znamená, že se blešky mohou dostat do kožichu i kočkám, které si hýčkáme doma a nepustíme je pomalu ani na balkón. Prostě se přenese v záhybech našich šatů.

Kočkám, které pouštíme ven hrozí samozřejmě další nebezpečný parazit – klíště. Bylo by nošením dříví do lesa rozebírat toto nebezpečí hlouběji. Stačí připomenout, že klíšťata včetně našeho nejrozšířenějšího klíštěte obecného přenášejí četné nebezpečné viry, bakterie, např. klíšťovou meningoencefalitidu, boreliózu, anaplazmózu, které jsou známy u lidí, ale které se vyskytují také u psů a koček.

Abychom našim kočičím miláčkům mohli oplatit jejich láskyplné předení a mňoukání, měli bychom být obezřetní, příležitostně věnovat pozornost jejich kožíšku a také důsledné prevenci. Dobrým tipem na ochranu před klíšťaty, blechami, vešmi a všenkami pro kočky i pro psy jsou antiparazitární obojky Bolfo, případně stejnojmenný pudr. Pokud jste  zmiňovanou prevenci podcenili a aši domácnost zamořila bleší armáda. můžete použít k její vyhubení Bolfo sprej. Nezapomínejte také na pravidelné odčervování aspoň jednou za tři měsíce, ať již při návštěvě veterináře nebo pořízením vhodného přípravku v lékárně (např. Drontal).

Pokud byste u kočky, psa nebo u sebe pozorovali známky onemocnění, situaci nepodceňujte a navštivte veterináře či svého lékaře. Desítky a stovky případů onemocnění dokazují, že prevence a včasná reakce jsou velmi důležité.  

Kurzy

Finance

Kurzovní lístek: 23.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,160 25,280
USD 23,520 23,700
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma