Dnes je čtvrtek 28. března 2024., Svátek má Soňa
Počasí dnes 7°C Oblačno

Nová scéna zahájí novou sezónu ve velkém

Nová scéna zahájí novou sezónu ve velkém
zdroj: tisková zpráva

Nová scéna zahajuje sezonu 2011/12 tradičně na piazzetě ND a ve velkém stylu. Tři dny bude diváky i kolemjdoucí bavit taneční site-specific skupiny 420PEOPLE. První zářijový den pak skupina SPAM rozsvítí a rozpohybuje fasádu Nové scény svoji laser - audio - video performancí. Všechny akce na piazzetě jsou přístupné veřejnosti a zcela zdarma.

Package

Package je spektakulární site-specific projekt  taneční skupiny 420PEOPLE, který se na piazzetu ND vrací po loňském úspěšnémuvedení.

„Package je esencí činnosti Nové scény. V tomto balíčku je obsaženo divadlo,  tanec, výtvarno, akrobacie a spoustu kancelářské dřiny kolem toho. Doufejme že nebude pršet a diváci budou moci v sandálech a krátkých kalhotách sledovat jak se potí tanečníci navlečeni do obleků a polobotek. Prostě přesně naopak než jak by to mělo v Národním divadle být,“ míní Štěpán Kubišta, ředitel Nové scény ND

Japonský choreograf Shusaku Takeuchi poprvé uvedl Package v Nizozemí v roce 1993. Od té doby se Package hrálo na mnoha místech celého světa, vždy přizpůsobené konkrétnímu prostředí. Na piazzetu za Novou scénou ND se představení tematizující každodenní kancelářskou rutinu skvěle hodí  – piazzeta ND je obklopena několika provozními budovami ND, které bere choreografie v souladu s konceptem do hry. Nechybí živý hudební doprovod ani působivé scénické efekty.

SPAM

Po roce se na piazzetu vrací také skupina SPAM  – VLADIMIR  518, David Vrbík a Ondřej Anděra. Ve svém projektu  Bit se přímo nechali inspirovat strukturou fasády Nové scény a vytvořili pro ní unikátní audiovizuální show.

„Dalo by se říci, že téma představení přímo vzešlo z fasády budovy, z jejího gridu.  Jeden pixel, jeden bit, jedno políčko mřížky, jedno zrnko, jedna bytost. To je ústřední téma celé konstrukce, na které je SPAM: Bit postaven,“ říká Vladimir 518.

Rekonstrukce Bitu

Letos nadešel čas Rekonstrukce Bitu, znovusestavení složité skládačky rozprostřené v několika počítačích a jejich periferiích. Již z tohoto důvodu se tedy nejedná o klasickou reprízu, ale o skutečné znovuoživení digitálního organismu. Autoři hodlají několik částí Bitu přestavět, něco vypustit a několik nových sekvencí přidat. Jednou z nich bude i skladba od speciálního hosta večera - Ondřeje Skaly aka Ježíš táhne na Berlín.

Muší jezero

Třetí zahajovací akcí sezony 2011/12 na Nové scéně bude patřit katalánské hvězdě současného tance SOL PICÓ DANCE COMPANY. V představení nazvaném  Muší jezero se inspirovala atmosférou a estetikou divokých rockových koncertů, sama si přitom přivlastňuje místo frontmanky s rockovým bandem za zády, jen místo zpěvu se vyjadřuje nespoutaným tancem. Vstupenky jsou již  v prodeji.

Další informace naleznete na www.novascena.cz nebo na facebooku.

Kurzy

Finance

Kurzovní lístek: 28.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,180 25,320
USD 23,330 23,510
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma