Dnes je sobota 20. dubna 2024., Svátek má Marcela
Počasí dnes 2°C Slabý déšť

Nevzali vás do školky?

Nevzali vás do školky?
Placeholder | zdroj: tisková zpráva

Zkuste vzít situaci do svých rukou a rozjet se třeba s Mašinkou… Spousta rodičů se i v tomto školním roce rozloučila s představou, že svoje dítě umístí ve státní mateřské škole. Míst je málo a babyboom v plném proudu. Některé maminky tak nedobrovolně zůstávají na rodičovské dovolené déle, než plánovaly. Některé maminky jsou sice doma s mladším dítětem, ale starší by už třeba kolektiv dětí a předškolní vzdělávání potřebovalo. Co s tím?

Pro rodiny s malými dětmi jsou určena mateřská centra.Ty však většinou nenabízí pravidelné dlouhodobé hlídání. To ale právě hledají maminky, které chtějí skloubit mateřství s prací a jít třeba na částečný úvazek do práce. Hlídací agentura nebo chůva neřeší potřebu dítěte být alespoň občas mezi svými vrstevníky. Řešením mohou být soukromé školky. Nejsou však nejlevnější a i mezi nimi mohou být velké rozdíly. Jak vybrat tu správnou? Zkusili jsme sestavit seznam priorit, na které byste se při výběru školky měli zaměřit.

 Filosofie školky a vzdělávací plán

Každá školka by měla mít nějakou filosofii a propracovaný vzdělávací plán. Hlídat dítě vám může kdokoliv. Když si ale platíte za předškolní vzdělávání, mělo by mít nějakou koncepci. Vy jako rodiče máte nárok znát, co se ve školce děje. Nejde samozřejmě o klasické učení, na to si děti ještě počkají. Kvalitní školky ale nabízejí témata, na která se v časových blocích zaměřují. Když je například téma moře, děti se během hraní seznamují s živočichy, kteří v moři žijí, zkouší malovat na toto téma a třeba i hudební výchova se odvíjí tímto směrem.

 Individuální přístup

Spousta rodičů se rozhoduje mezi soukromou a státní školkou právě kvůli individuálnímu přístupu k dítěti. Státní školky jsou bohužel tak naplněné, že na jednoho učitele je kolem 25 dětí. Pak samozřejmě není možné, aby se dětem individuálně věnoval. To je velká výhoda soukromých školek. Dětí je ve skupinkách daleko méně a učitel pak může svou pozornost během dne věnovat dětem i individuálně. Vždy se tedy ptejte, kolik jeden učitel ve své skupině má.

 Otevřenost k rodičům

Kvalitní školka by měla být otevřená rodičům. Rodič se může přijít podívat na program školky, školka ho pravidelně informuje o tom, jak se dítěti v kolektivu daří, jaké dělá pokroky. Rodič má právo tyto informace znát. Důležitá je komunikace mezi školkou a rodinou, která by měla fungovat na partnerské úrovni.

 Prostředí

Školka by měla nabízet podnětné, ale zároveň příjemné prostředí. To, že v nějaké školce nabízí nepřeberné množství hraček všech barev neznamená, že se tam vaše dítě bude cítit dobře. Důležité je vybavení podnětnými didaktickými hračkami, kvalitními hudebními nástroji a pomůckami pro vzdělávání. Podstatná je také různorodost prostor. Herna je pro děti důležitá, ale je také potřeba, aby měly prostor na odpočinek a relaxaci. Některé školky vypadají jako plastová království, ale děti jsou v nich zahlceny podněty a nemají možnost si odpočinout. Je dobré dát na svou intuici. Ve školce se svým dítětem pobýt nějaký čas a sledovat, jak se tam cítí. Pokud se v prostorech, kam vaše dítě má chodit a s lidmi, kteří se o něj mají starat, necítíte dobře, pak hledejte dál.

Kurzy

Finance

Kurzovní lístek: 20.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,230 25,350
USD 23,620 23,800
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma