Nepečený tvarohový dezert s mascarpone a malinami: Vyzkoušejte tuto dobrotu!
Dopřejte si nejjednodušší studený tvarohový dezert s mascarpone, želé a ovocem. K přípravě tohoto receptu nepotřebujete nic péct. Nepotřebujete ani mixér.
- Může být podáván ve formě dortu.
- Podrobný popis přípravy a spousta tipů.
- Maliny lze nahradit jahodami nebo borůvkami.
Ingredience:
Suroviny na základ:
- přibližně 60 g libovolného piškotu
Suroviny na směs mascarpone a tvarohu:
- 800 g vanilkového jednotného tvarohu - 4 x 200 g kbelík/vanička
- 250 g sýru mascarpone - malé balení
- 2 citronová želé - může být i žluté nebo čiré
- 300 ml vroucí vody
Suroviny na ovoce s želé:
- 1 malinové želé
- 400 ml vroucí vody
- 400 g malin
Tipy a rady: Použijte formu o průměru 24 cm. Kupte osvědčené a kvalitní želé (ne příliš kyselé). Jeden sáček želé vážil v mém případě 77 gramů - použila jsem želé typu Dr. Oetker. Na balíčku želé by mělo být uvedeno, že se jedná o želé, které se rozpouští v 500 ml vroucí vody. Poznámka - želé rozpouštíme v menším množství vroucí vody - vše se sčítá.
Postup:
1. Připravte si formu na tvarohový dezert. Já jsem použila dortovou formu s keramickým dnem a silikonovými okraji (průměr asi 24 cm). Dno jsem vyložila pečicím papírem. Boky jsem jen lehce vymazala olejem, protože jsou silikonové. Pokud máte kovovou formu, vyložte vnitřek pečicím papírem. Nezapomeňte, že kousky pečicího papíru se budou lepit k vnitřním okrajům formy, pokud formu nejprve vymažete zevnitř, například máslem.
2. Na dno položte kulaté piškoty. Pokud máte čtvercovou formu, je dobré zvolit podlouhlé piškoty nebo máslové sušenky.
3. Obě čirá želé rozpusťte ve 300 ml vroucí vody. V mém případě to bylo jedno citronové želé a jedno čiré želé. Vše míchejte, dokud se želatina ve vroucí vodě zcela nerozpustí, a pak želé odstavte, aby zcela vychladlo. Želé by mělo být vychladlé, ale stále tekuté.
4. Vanilkový homogenizovaný tvaroh vložte do velké mísy. Použila jsem čtyři kelímky po 200 gramech. Použijte méně sladké tvarohy. Přidejte také malé balení sýru mascarpone o hmotnosti 250 gramů. Vanilkové tvarohy můžete předem smíchat s mascarpone, například kuchyňským šlehačem, a poté přilít vychladlé želé. Opět vše velmi důkladně promíchejte. Pokud máte mixér, můžete ho použít.
5. Tvarohová směs bude poměrně řídká, proto doporučuji počkat, až začne tuhnout, a rozetřít ji pouze na piškotové dno. Chcete-li proces tuhnutí urychlit, můžete mísu na chvíli vložit do lednice. Každých pár minut však směs promíchejte, abyste zkontrolovali její hustotu. To může trvat jen několik minut nebo i půl hodiny. Hodně záleží na tom, jak hustý byl tvaroh a například na tom, jak je v domě teplo.
6. Když tvarohová směs zhoustne jako pudink, můžete ji opatrně lžící přelít přes piškoty. Formu na dort vložte do chladničky.
7. Asi 400 g čerstvých malin jemně omyjte a osušte papírovou utěrkou.
8. Když tvarohová směs ztuhne natolik, že se na ni položené ovoce nepotopí, doporučuji vyložit maliny. Zhruba polovinu ovoce do směsi jemně vtlačím tak, aby část malin vyčnívala a část byla ponořená ve směsi. Zbylé ovoce jen naaranžuji na vrchol tvarohové směsi. Formu na dort vložím zpět do lednice.
Tipy a rady: Můžete použít i mražené maliny. Musíte je však předem rozmrazit, udržovat v teple a zbavit přebytečné vody a šťávy. Maliny můžete bez obav vyměnit za jiné ovoce. Pokud sáhnete po jahodách, použijte místo malinového želé jahodové. Pokud používáte borůvky nebo borůvky, doporučuji želé s příchutí lesního ovoce. Velmi dobře budou fungovat také konzervované meruňky a broskve, u kterých doporučuji želé s broskvovou nebo pomerančovou příchutí. V krajním případě můžete vrstvit i plátky banánů a dát k nim citronové želé.
9. Použila jsem maliny, takže je čas udělat malinové želé. Jedno malinové želé zalijte vroucí vodou. Potřebujete asi 400 ml vroucí vody. Stejně jako předtím želé míchejte, dokud se želatina zcela nerozpustí. Hotové želé dejte stranou vychladnout. Ovoce přelijte želé až poté, co zcela vychladne a začne již mírně tuhnout, tj. dosáhne konzistence rosolu.
10. Pokud vylijete řídké nebo ještě teplé želé, může se stát, že želé "vytéká" z formy, ovoce plave na povrchu nebo se dokonce želé zakalí nechtěným přimícháním do tvarohové směsi.
11. Vychladlý tvarohový dezert s mascarpone opatrně uložte do chladničky, dokud směs a želé zcela neztuhnou. To může trvat tři až maximálně pět hodin.
Tipy a rady: Před podáváním doporučuji porce dezertu ozdobit lístky máty nebo meduňky a čerstvými malinami. Vychladlý dezert s mascarpone uchovávejte v chladničce. Udrží si čerstvost a chuť nejméně čtyři dny.
Dobrou chuť!
Kurzy
Finance
Kurzovní lístek: 21.11.2024 Exchange s.r.o.
EUR | 25,250 | 25,390 |
USD | 24,030 | 24,210 |