Nastává čas školních svačin

Nový trend kvalitních svačin hlásí návrat k domácím svačinám.
Dopolední svačina by měla pokrýt 15% denní spotřeby energie dítěte, a proto ji nelze podcenit nebo dokonce vynechat. Pravidelný přísun kvalitních potravin pro nejmladší děti je důležitý zvláště pro jejich zdravý růst, pro starší žáky a studenty, kteří během studia potřebují udržet pozornost, pak představuje potřebný zdroj energie.
V českých zemích „domácí“ svačiny historicky patřily k rodinné tradici, kdy byly děti od raného školního věku zvyklé nosit si je s sebou na dopolední vyučování. Později se mezi malými studenty rozšířil trend, že svačiny z domova nejsou takzvaně „in“. Trend „sladkých svačin“, které znamenají kupované přeslazené pochoutky či dokonce sladkosti ze školních automatů však v sobě skrývají hrozbu dětské obezity, kterou si mnozí rodiče jistě uvědomují. V současné době „do módy“ přichází návrat k přírodě, péče o tělesné zdraví, a s tím i vyvážená strava složená z kvalitních surovin nepochybně souvisí.
Nejlepší zbraní v tomto nerovném boji je pochoutka, která spojuje chutnou a zdravou svačinku. Takové školák neodolá. Pro stálý přísun energie jsou vhodné sacharidy, které jsou hojně obsaženy v pečivu. Pokud pečivo obsahuje vlákninu, tak se sacharidy pomalu vstřebávají, a tak po celý den pozvolna dodávají organismu energii. Bohatým zdrojem sacharidů je například Šestizrnný chléb od Penamu, který je bohatý na přirozenou vlákninu a obsahuje také zinek. Lahodnou chuť Šestizrnnému chlebu dodávají dýňová a slunečnicová semínka.
Samozřejmě je nutné do jídelníčku zahrnout i ovoce a zeleninu obsahující velké množství vitamínů, které jsou nezbytné nejen pro mladý organismus. Na druhou stranu pouze tyto potraviny dítěti ke svačině nestačí a to ani v případě, že by mělo sklon k nadváze. Vhodnou skladbu hlavních denních jídel, včetně svačiny, tvoří z jedné čtvrtiny bílkoviny, dále čtvrtinu přílohy - například ve formě cereálií - a zbývající část doplňují ovoce a zelenina. „Ideálně složený jídelníček by měl poskytnout zhruba 55% až 60% energie ze sacharidů, například ve formě obilovin, ale jejich důležitým zdrojem je i ovoce a zelenina. Dále maximálně 30% energie má pocházet z tuků. Ostatní energetický příjem tvoří bílkoviny (maso, drůbež, šunka, sýr, ryba či vajíčko - které slouží zejména jako stavební látka). Důležité je dbát na jejich správný výběr, aby neobsahovaly příliš mnoho živočišného tuku,“ vysvětluje odbornice na vyváženou stravu Blanka Sekerová.
Pro kvalitní růst a vyváženost svačin pro děti jsou nezbytné zejména bílkoviny, které nelze z denních jídel vynechat, nicméně je třeba zohlednit jejich kvalitní a správné složení. Chytré řešení nabízí drůbeží či vepřová šunka se sníženým obsahem sodíku a tuků z řady Kosteláček, které vyrábějí Kostelecké uzeniny speciálně pro dětské strávníky. V rozumném množství se dětem mohou nabídnout také chutné párečky, obsahující vlákninu a Omega 3 mastné kyseliny, které pomáhají k prevenci srdečně-cévních chorob.
Pravidelný příjem potravy, tedy i ve formě svačin, je vhodnou volbou i pro dospělé. Tzv. wellness řady, které nabízejí přiměřenou porci bílkovin v drůbežích nebo vepřových šunkách se sníženým obsahem tuku pomáhají k udržení štíhlé linie, ale také při hubnutí. Jak upřesňuje Blanka Sekerová: „Jezte pětkrát denně menší dávky. Tělo tak nebude mít potřebu si energii zbytečně ukládat. Hladina krevního cukru přestane kolísat, čímž oddálíte pocit hladu a přijatá energie nebude využívána k tvorbě tukových zásob.“ Vhodným typem kvalitních zdrojů bílkovin představuje Wellness řada od Maso Planá, a její nabídka šunky nejvyšší jakosti se sníženým obsahem sodíku a masové párky bez obsahu alergenů a lepku.