Dnes je neděle 28. dubna 2024., Svátek má Vlastislav
Počasí dnes 20°C Polojasno

Na Cenách Anděl zabodovala kapela Kryštof a stala se skupinou roku

Na Cenách Anděl zabodovala kapela Kryštof a stala se skupinou roku
Skupina Kryštof | zdroj: musicweb.cz

Výherci žánrových kategorií Cen Anděl se prosadili i v hlavních cenách udělovaných v sobotu Akademií populární hudby. Úzká porota odborníků na daný styl udělující žánrové ceny se s akademiky shodla v názoru na tvorbu Borise Carloffa a skupiny Zrní. Podle zástupců tuzemské hudební scény díky obměně členů akademie nabídly letošní Ceny Anděl skutečný průřez toho, co se děje na tuzemské scéně. 

"Myslím, že Ceny Anděl se posunuly dál, cítil jsem obměnu porotců a bylo to milé. Nestojíme na místě, pokračujeme dál a snažíme se nacházet nové cesty. Prolnutí hlavních s vedlejšími cenami bylo příjemné, protože lidé u televizních obrazovek i v sále si mohli udělat představu o tom, jak široká je česká hudební scéna," řekl Jaromír Nohavica. Dodal, že večer byl pro něho zábavný, protože neměl žádnou povinnost, jenom si přijít pro sošku Anděla za nejprodávanější desku uplynulého roku. 

Producent, skladatel a zvukový technik Boris Carloff měl pro hlavní večer čtyři nominace, sošku si odnesl za videoklip roku. Před týdnem v žánrových cenách vyhrál v kategorii elektronická hudba. Kapela Zrní byla nominována dvakrát mezi hlavními cenami, kde uspěla v kategorii objev roku, a dvakrát v cenách žánrových. 

Před letošním 22. ročníkem hudebních cen doznala změn Akademie populární hudby, která ceny udílí. V nové akademii zasedlo téměř 130 porotců a proti minulým letům členy nebyli zástupci gramofirem ani manažeři umělců. Osloveni naopak byli novináři, televizní a rozhlasoví publicisté a dramaturgové či prodejci hudby. Seznam porotců je na www.cenyandel.cz

Skupina Kryštof si ceny váží

"Ceny Anděl jsou od lidí, kteří se o muziku zajímají a měli by jí rozumět a muzikou žít. Ať už je to v rádiích, médiích, tím, že pořádají festivaly nebo o ní píší. Bereme to tak, že jsme dostali nejprestižnější českou hudební cenu, a jsme za to rádi," uvedl Richard Krajčo, lídr skupiny Kryštof, která získala ocenění pro skupinu roku a album roku. "Je dobře, že lidé z hlavních kategorií mohou být v žánrových a naopak. Celkově mám z večera dobrý pocit," dodal. 

Hudební publicista Honza Dědek považuje prolnutí žánrových a hlavních cen za výjimečné. Také ocenil scénu v Průmyslovém paláci. "Jenom mám problém s 'kotlem' pod hlavním pódiem, kde bývají v případě zahraničních cen nadšení diváci, zatímco tady byli 'zíváci'. Mrzí mě, že to nebyla větší show," řekl. 

Prezident pořádající společnosti Lewron Music Lešek Wronka, majitel společnosti Bontonland, podotkl, že ho prolnutí hlavních a žánrových cen neudivuje. "Jako prodejce hudby vidím v žánrové hudbě velký obchodní potenciál. Fandové jazzu, folku nebo alternativní muziky si cédéčka většinou koupí nebo stáhnou legálně a nepořizují si nelegální kopie v takovém množství, jako je tomu v případě mainstreamové muziky," dodal.

Zdroje:

Kurzy

Finance

Kurzovní lístek: 27.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,150 25,230
USD 23,400 23,520
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma