Dnes je pátek 29. března 2024., Svátek má Taťána
Počasí dnes 15°C Polojasno

Na akné mohou vyzrát i ženy kolem třicítky (2. část)

Na akné mohou vyzrát i ženy kolem třicítky (2. část)
zdroj: tisková zpráva

Akné se netýká pouze 85 % mladých slečen v pubertě, ale i žen starších.

Léčba akné pomocí zevních léčiv

Léčebné metody jsou zaměřeny na omezení mazotoku, na uvolnění rohoviny z ústí mazových žláz a na působení proti mikrobům a zánětlivé složce onemocnění. Základem péče je pravidelné šetrné čištění pleti, které uvolní přebytečnou rohovinu a odstraní nahromaděný kožní maz. V případě výraznějších projevů se zevně aplikují léčiva – např. s účinnou látkou ze skupiny retinoidů či kyseliny azelainové. Doplňkovou léčbou jsou také ovocné AHA – kyseliny (v minimálním množství 8% - 10%), které jsou součástí některých přípravků léčebné kosmetiky. Při léčbě výše uvedenými prostředky dochází při zahájení léčení na 2-3 týdny k přechodnému zhoršení klinického obrazu a vlastní léčebný efekt je při pravidelném ošetřování možné očekávat po 4-6ti týdnech.

Celková terapie hormonální antikoncepcí

Pokud je lokální léčba neúspěšná, zvažuje se podání celkové terapie. U žen ve fertilním věku je první volbou léčba kombinovanou hormonální antikoncepcí, která tlumí sekreci androgenů a tím i pokles všech pochodů, které tyto hormony ovlivňují. Nízká dávka estrogenů zvyšuje hladinu bílkoviny, která váže testosteron, což vede k růstu podílu vázaného testosteronu a poklesu podílu volného testosteronu. Vhodným přípravkem pro léčbu akné je hormonální antikoncepce s drospirenonem (progestinem s antiandrogenním působením). Příznivé ovlivnění vývoje aknózních projevů při užívání hormonální antikoncepce s kombinací 3mg drospirenonu a nízkou dávkou estrogenu ve formě 20ug ethinylestradiolu prokázaly také dvě vědecké studie (na hormonální antikoncepci YAZ). Studie byly provedeny nezávisle vždy u více než pěti set žen a prokázaly, že v porovnání s placebem v průběhu 6ti měsíčního sledování došlo k příznivému efektu na projevy akné u těchto žen.  Hormonální antikoncepce YAZ využívá režimu 24 + 4, kdy se tablety s kombinací hormonů užívají 24 dní. Pro komfort pacientek se ve 4 denní pauze užívají pilulky bez obsahu účinné látky, což však neovlivňuje průběh akné. Při zahájení této léčby je nutné počítat s tím, že se účinek objeví se zpožděním 2 až 3 měsíců.

Celková léčba podáním kombinované hormonální antikoncepce je určena především těm ženám, které si současně přejí řešit oba problémy – zabránit nežádoucímu početí a léčit akné. Volí se však též jako součást léčby akné u žen a dívek, které pozorují zhoršování projevů před menses. Vždy je nutné - nejlépe po dohodě s dermatologem - vybrat takové prostředky zevního ošetření, které urychlí efekt nástupu účinku podávaných hormonů.

Kosmetický tip
PureActive - kompletní řešení pro pleť se skonem k akné. Působí proti akné i stopám po akné, obsahuje maximální koncentraci kyseliny salicylové (v přípravcích široké distribuce) – 2 %. Součástí složení je přírodní extrakt Herbarepair. Působí okamžitě. Péče je klinicky testovaná na pleti se sklonem k akné.

Obecně se při léčbě akné doporučuje také pestrá a zdravá strava s dostatkem vitaminů a minerálů.

Kurzy

Finance

Kurzovní lístek: 29.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,140 25,280
USD 23,320 23,500
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma