Dnes je úterý 19. ledna 2021., Svátek má Doubravka
Počasí dnes -3°C Občasný déšť se sněhem

Mýty o balených sýrech

Mýty o balených sýrech
Placeholder | zdroj: Archiv

Eidam je nejoblíbenější sýr v České republice. Kupuje si ho téměř každý z nás, v nákupních košících se objevuje v různém množství i baleních. Napadlo Vás někdy, jaké jsou rozdíly mezi pultově prodávaným a baleným eidamem? Který raději kupujete vy? Dáváte přednost prověřeným baleným plátkům před pultově prodávaným eidamem nebo sáhnete po balených plátcích eidamu pouze v případě, že je u pultu dlouhá fronta? V české společnosti koluje o balených sýrech několik mýtů, ale je na nich něco pravdy?

Mýtus: Balené plátkové sýry nejsou čerstvé. „Právě naopak,“ vyvrací tento názor mistr sýrař Miroslav Hrazdil. „Abychom byli schopni kontrolovat, že se sýry Želetava dostanou k zákazníkovi v takovém stavu, v jakém opouštějí želetavské sklepy, preferujeme prodej sýrů Želetava v předbalené podobě. Plátkové sýry jsou baleny v ochranné atmosféře, aby nedocházelo k přístupu kyslíku. Proto zůstávají plátky Želetava čerstvé, jako byste je právě přivezli ze sklepů.“ Eidamy Želetava navíc zrají ve 150 let starých přírodních sklepích, kde je přirozené prostředí pro správné zraní, nikoli v umělých klimatizovaných místnostech. V průběhu zrání, které obvykle trvá 4 – 6 týdnů, je kontroluje speciální komise. Ta společně rozhoduje o tom, zda je sýr dostatečně vyzrálý, aby mohl opustit mlékárnu. Mýtus: Přes barevný obal si sýr nemůžete prohlédnout. U plátků eidamu Želetava si přes zadní stranu balení, která je průhledná, můžete barvu a strukturu sýra ověřit. Díky obalu plátky neosychají a zůstávají po celou dobu trvanlivosti čerstvé. Na rozdíl od sýrů prodávaných za pultem, kde často chybí etiketa se značkou výrobce a složením sýra, u balených sýrů jsou všechny informace uvedeny na obalu. Mýtus: Čerstvost sýra je zaručena konzervanty. Omyl, balené plátky konzervanty neobsahují, jsou zcela přírodní. Plátky Želetava jsou baleny v ochranné atmosféře bez přítomnosti kyslíku. Díky tomuto způsobu balení je čerstvost sýra zajištěna bez přítomnosti konzervantů. Mýtus: K baleným plátkovým sýrům nemůžete přivonět. O svou vůni nepřijdete. Balení sýru Želetava v ochranné atmosféře brání úniku aromatických plynů, ty se naopak vracejí zpátky do sýra a díky tomu mají předbalené plátky Želetava ještě aromatičtější a více sýrovou vůni. Naopak u sýrů prodávaných za pultem tyto plyny unikají do prostředí a vy tak nemáte záruku, že sýry budou mít stejnou vůni jako ve chvíli, kdy opouštěly mlékárnu. Pokud sýry nejsou balené, při prodeji za pultem mohou navíc „načichnout“ od jiných aromatických potravin, které se prodávají ve stejném úseku. Protože je na trhu mnoho nekvalitních sýrů, je třeba dávat pozor na to, který se nakonec ve vašem nákupním košíku objeví. Obchodní řetězce vyvíjejí tlak na dodavatele cihel sýrů, požadují po nich co nejnižší nákupní ceny. Ti pak šetří na ingrediencích a především zkracují dobu zrání sýrů, které jsou pak příliš světlé, “gumovité“ a téměř bez chuti. Přesto naleznete na trhu kvalitní sýry, které jsou vyráběny správně. Pokud správně vybíráte, nemůžete chybovat.

Kurzy

Finance

Kurzovní lístek: Exchange s.r.o.

EUR 26,150 26,230
USD 21,590 21,710
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma