Dnes je pátek 29. března 2024., Svátek má Taťána
Počasí dnes 14°C Oblačno

Mít zoubky jak filmové hvězdy? Jde to!

Mít zoubky jak filmové hvězdy? Jde to!
Placeholder | zdroj: tisková zpráva

I když zuby tvoří v našem těle jen nepatrnou část, problémy s nimi má spousta lidí, hlavně proto, že návštěvu stomatologa odkládá a vyhledá ho až v okamžiku, kdy začnou bolet a pak už bývá pozdě. Dlouho byla jediným řešením snímací náhrada, která se na noc odkládala do skleničky, dnes ovšem existuje i jiná možnost - implantáty…

Říká se, že tyto zuby mají všechny filmové hvězdy či modelky, a to hlavně proto, že jsou stále krásné nebolí a navíc se nemusí čistit. Podle MUDr. Pavla Kukly, jeden z našich nejlepších odborníků, který s nimi začínal již před mnoha a mnoha lety, však platí pravý opak:

Krásné, ale náročné

„Krásné jsou, to ano. Pokud jde o ústní hygienu, implantát vyžaduje mnohem větší péči než „obyčejný“ chrup, je totiž uchycen v čelistní kosti, která je háklivá na špatné zacházení a když k němu dojde, valem jí ubývá.

Nestačí mu pošimrání kartáčkem, čistění musí být opravdu důkladné, i v mezerách mezi zuby, apod. Pokud jde o filmové hvězdy,  dávno to neplatí, dnes si implantáty nechávají dělat docela normální lidé," říká MUDr. Kukla.

Podle pana doktora trvalo dlouho, než se našel materiál, který lidský organismus nepovažuje za cizorodý - titan. Výkon se provádí v místním znecitlivění a bolest je srovnatelná s trháním zubu, občas sice dojde k menším otokům, ty lze srazit ledovými obklady.

Za pět až sedm dní je prakticky pacient v normálním stavu. Nástavba se nasazuje na implantát podle kvality čelistní kosti - buď bezprostředně po operaci, či s odstupem několika týdnů.

Společenské východisko

Vlastně jde o umělý kořen s prakticky neomezenou životností a na něm je pak nasazena  korunka nebo konstrukce nahrazující protézu. Lze nahradit jeden i více zubů i kompletně celý chrup. Implantát však není výhodnější než vlastní zuby.

Je jen východiskem pro ty, kdo - ať už ze společenských či jiných důvodů - nechtějí nosit snímací protézu. Pochopitelně to není zadarmo, ale MUDr. Kukla říká:

„Implantát sice stojí přibližně 25 až 30 tisíc a na celkovou náhradu jsou třeba čtyři až šest, ovšem je třeba vzít do úvahy, že ho máte na celý život. A když to vydělíte na jednotlivé roky, už to tak dramaticky nevypadá.

A nesmíme zapomenout, že vzhled člověka má svůj „obchodní“ význam, stále víc lidí si uvědomuje, že péče o sama sebe je jednou z nejjistějších investic, která se pokaždé v nějaké podobě vrátí“…

Kurzy

Finance

Kurzovní lístek: 29.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,220 25,300
USD 23,390 23,490
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma