Dnes je pátek 26. dubna 2024., Svátek má Oto
Počasí dnes 12°C Polojasno

Mistr japonského malířství Hokusai se stal nesmrtelným prostřednictvím svých děl

Mistr japonského malířství Hokusai se stal nesmrtelným prostřednictvím svých děl
Velká vlna u Kanagawy, Hokusai | zdroj: Profimedia

Malíř a grafik Katsushika Hokusai (* 1760 - †  1849) nebyl zrovna poslušným studentem. I přes to, že měl neuvěřitelné nadání, zavrhl konvenční knižní ilustrátorství , kterému se začal učit, a vydal se po vlastní tvůrčí cestě. Stál si pevně za svými názory a velmi často si měnil svoje jméno. Podle jeho životopisu se celkem třiadevadesátkrát stěhoval.

Hokusai byl proslulý svou pílí. Seděl a maloval od rána až do hlubokého setmění. Nebyl nikdy příliš spokojený s tím, co vytvořil. Což dokládají i jeho poslední slova před smrtí, kdy prohlásil, že kdyby mohl žít ještě dalších pět let, stal by se tím opravdovým malířem.

Jeho pracovitost se odráží také v počtu obrazů a grafik, které po Hokusaiově smrti zůstaly. Mluví se až o číslu 30 000 děl. V osobním životě si Hokusai zakusil mnohé, smrt obou manželek, po té první mu zbyly tři děti, dvě dcery a syn, který zemřel dřív než jeho otec. Hokusai, aby vypomohl jedné ze svých rozvedených dcer, adoptoval jejího syna, ten se mu ale neodvděčil a od svého adoptivního otce si jen bral a stal se prostým příživníkem. Po smrti své druhé ženy roku 1828 se mistr už víckrát neoženil.

Grafika z cyklu Třicet šest pohledů na horu Fuji Grafika z cyklu Třicet šest pohledů na horu Fuji | zdroj: Profimedia

Asi jeho nejslavnější grafikou je Velká vlna u Kanagawy, která byla součástí proslulé série Třicet šest pohledů na horu Fuji (vznikala v letech 1826 až 1833). K třiceti šesti grafikám v reálu přibylo dalších deset hned při jejich knižním vydání.

Hokusaiův styl kresby - čistý, jednoduchý, precizní - se stal inspirací pro francouzské impresionisty, zejména pro Édouarda Maneta.

Ostatky mistra japonské malby a grafiky byly pochovány v Tokiu.

Zdroje:

Kurzy

Finance

Kurzovní lístek: 26.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,130 25,250
USD 23,350 23,530
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma