Dnes je pátek 29. března 2024., Svátek má Taťána
Počasí dnes 15°C Polojasno

Miss Válková: Krása opravdu není nejdůležitější

Miss Válková: Krása opravdu není nejdůležitější
zdroj: tisková zpráva

ROZHOVOR. Soutěž Miss pro mne byla obrovským zážitkem, ale i stresem a každodenním vstáváním v 5 hodin a celý den na vysokých podpatkách. Mnoho věcí jsem si tam uvědomila. Neuměla jsem si představit, že bych vyhrála, že bych byla rok bez rodiny, bez přátel a žila v jakési přetvářce, která je v takovýchto soutěžích normální.

Jitko, jaké byly začátky po vítězství v České Miss v roce 2010? Co je pro tak mladou dívku, která je najednou vyhledávaná a sledovaná, nejtěžší?

Začátky po vítězství nebyly tak těžké, protože jsem hned začala bydlet u svého současného partnera, ale kdybych jej neměla, bylo by to pro mne mnohem složitější. Bylo mi 18 let a přišla jsem do Prahy z malé vesničky. Pomohlo mi ale ve všem také vychování, za které mým rodičům děkuji. Nikdy jsem totiž nebyla „party typ” a raději jsem si doma vytvářela obrázky, zpívala nebo se učila a ve volném čase chodila hodně do přírody.

Neměla jsem nikdy problém odmítnout pozvání „na panáka“ apod. Můžu říct, že se ze mne ze dne na den stala žena v domácnosti a k tomu pracovně dost vytížená. To platí dodnes, akorát se k tomu přidala škola (přesněji gymnázium Jana Palacha v Praze), kterou si momentálně dodělávám. Poté bych ráda pokračovala na přírodovědecké fakultě.

Na Miss Universe v roce 2010 jste se dostala mezi patnáct nejkrásnějších dívek. Jaký to byl pocit? A jaké byly ostatní dívky?

Celá soutěž byl pro mne obrovský zážitek, ale i stres a každodenní vstávání v 5 hodin a celý den na vysokých podpatkách. Mnoho věcí jsem si tam uvědomila. Hlavně, že krása opravdu není nejdůležitější, což pro mnohé dívky byla. Neuměla jsem si představit, že bych vyhrála, že bych byla rok bez rodiny, bez přátel a žila v jakési přetvářce, která je v takovýchto soutěžích normální.

Ale když to vezmete jako hru a jako pobavení, je to skvělé. Navštívily jsme mnoho show a například do teď si s některými dívkami píši.

Všechny soutěžící slečny byly krásné, s některými jsem si rozuměla více, s některými zase méně, každopádně jsme všechny tušily, jaké budou výsledky, protože to bylo vše tak okaté (smích).

Ale co, my jsme si to užily a navíc mi Miss Universe přinesla možnost, díky tomu, že jsem na soutěži zpívala před porotou.

Obrázek zdroj: tisková zpráva

Původně jste se chtěla věnovat zpívání. Přihlásila jste se do soutěže Československo hledá Superstar a následně pak do České Miss. Své sny si ale plníte i tak a zpíváte. Hodláte se zpěvu věnovat intenzivněji? Modeling je přece jenom povolání, kdy není jisté, zda-li práci budete mít i třeba za 10 let.

Titul Česká Miss mi asi už zůstane navždy, za což jsem ráda. Můžu ho samozřejmě uplatnit v mnoha příležitostech. Ale zpívání bylo, je a bude u mne na prvním místě. Modelingu jsem se nikdy nevěnovala a do budoucna o tom ani neuvažuju. Neláká mne vycestovat na půl roku do zahraničí a tam zkoušet castingy, to není pro mne. Je to i pro dívky jiného typu než jsem já.

Zpěvu se momentálně věnuji daleko více, vydala jsem svoje první CD Země ve spolupráci s hudebním skladatelem Kájou Maříkem a jsem moc spokojena. Samozřejmě nechci ustrnout a plánuji další a další věci, které se budou týkat právě hudby. Ráda bych, aby se třeba v budoucnu psalo místo Česká Miss – zpěvačka a Česká Miss.

Je pro mě až překvapivé, jakému žánru se věnujete. Žádný ,,popík“, ale rock? Máte k tomuto stylu hudby blízko?

Rock je nejblíž mému srdci, protože jsem zpívala s rockovou kapelou v okolí Třebíče už od čtrnácti let. Navíc je to žánr, který můj tatínek rád poslouchal. Tak nějak jsem to zdědila po něm.

Obrázek zdroj: tisková zpráva

Nedávno jsem vystupovala s metalovou kapelou Modesty and Pride, jsou to mladí kluci, ale neskutečně nadaní. S nimi jsem si opravdu zařádila. Společně jsme dali Smells like teen spirit od Nirvany. To je můj styl. Čím tvrdší, tím lepší.

A co byste poradila dívkám, které koketují s myšlenkou, stát se modelkou? Je to jen to hezké? Cestování, peníze, hezké šaty?

Já sama o modelingu nikdy nějak neuvažovala, nemohu tedy v tomto směru dávat nějaké rady.

Ale můžu říct, že je zapotřebí být na správném místě ve správný čas. Nejlépe je najít kvalitní a vhodnou agenturu, která se o vás postará. Peníze, šaty, cestování atd. nepřijdou jen tak. Já sama jsem musela na sobě hodně dřít, abych si mohla dovolit cestovat a mít hezké oblečení. Nic není zadarmo. Ale pokud je dívka šikovná, cílevědomá, opatrná a také uvědomělá, svých cílů a snů jistě dosáhne.

Měla jste i nějaké předchozí zkušenosti v modelingu, regionální soutěže apod?

První soutěž, kterou jsem absolvovala a zároveň první zkušenost s molem a modelingem bylo v roce 2009. Byla to soutěž Miss Vranovská pláž a já zde vyhrála. V tom samém roce jsem ještě zkusila jednu – Miss Znojmo, kde jsem skončila jako II.vícemiss. Poté už následovala Česká Miss 2010, kde jsem opravdu byla velice překvapená, že jsem se stala vítězkou. Byla jsem hrozně dojatá a doteď na to vzpomínám, jak to bylo krásné. Jak se mi splnilo mnoho mých snů.

Zeptám se, jak pečujete o svou postavu? Máte dar od boha, že si můžete dovolit vše nebo to chce někdy odříkání?

Dar od boha mám, děkuji mu každý den za to, že jsem a že mám tak úžasné rodiče, že jsem zdravá a mám vše potřebné. S mojí postavou jsem spokojená nebývala, začala jsem zdravě jíst a cvičit na gymnáziu a to mi pomohlo si postavu vylepšit. Musím denně makat (smích). Bohužel nemám geny, které by mi zaručovaly, že mohu sníst vše a nepřiberu.

Kvůli modelingu mnoho dívek podstupuje drastické diety, požívá tampony apod. Myslíte si, že je v této oblasti stále znatelný problém mentální anorexie a bulimie?

Pořád se o tom hovoří, mnoho návrhářů říká, že vychrtlé modelky už nechtějí. Podívejme se ale na mola. Já tam tedy stále vidím štíhlejší a štíhlejší dívky. Někdy se až divím, že vůbec mohou jít.

Obrázek zdroj: tisková zpráva

Z doslechu také vím, že podmínky, za kterých někteří návrháři přijímají své modelky jsou děsivé. Je to problém, který je zde stále, jako výstraha. Je potřeba o tom mluvit, potřeba, aby rodiče sledovali své děti, pomáhali jim. Velkým mínusem je v tomto případě internet a veškeré sociální sítě. Snad se budu moc zapojit do nějakého projektu, který by těmto dívkám pomohl.

Jitko, nyní studujete gymnázium? Uvažujete o dalších studiích? Co by Vás lákalo?

Studium mě baví velice, jsem studijní typ. Ráda bych po gymnáziu studovala přírodovědeckou fakultu. S oborem ještě váhám, možná chemie, biologie nebo hospodaření s přírodními zdroji či didaktika biologie se zaměřením na vzdělávání. To je holt ještě otevřená budoucnost. Líbilo by se mi být zpívající doktorkou!

Více naleznete na StudentPoint.cz.

Kurzy

Finance

Kurzovní lístek: 29.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,220 25,300
USD 23,390 23,490
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma