Dnes je sobota 20. dubna 2024., Svátek má Marcela
Počasí dnes 7°C Slabý déšť

Miro Žbirka přichází s Empatií

Miro Žbirka přichází s Empatií
zdroj: tisková zpráva

Přesně uprostřed koncertního turné vydává Universal Music nové studiové album Mira Žbirky s podmanivým názvem Empatia.

Pilotní singl nového alba Tento song už od léta úspěšně rotuje českými a slovenskými rádii. V pohodovém duetu Mirovi skvěle sekunduje mladá zpěvačka skupiny Photolab Magdalena Šalamounová. Její osobitý hlas zazní také v písni Empatia, která dala název celému albu. „Empatia – na tomto slově a všem co s tím souvisí, mi velmi záleží. Jakmile jsem objevil tu pravou melodii, hned mi naskočilo slovíčko empatia a už jsem se toho nápadu nedokázal vzdát. V momentě, kdy jsem napsal píseň, byl jasný i název celého alba.

Myslím, že je to nesmírně náročná věc vcítit se za každých okolností do pocitů druhého člověka, ale určitě stojí za námahu se k umění empatie alespoň přiblížit...,“ vysvětluje okolnosti vzniku názvu nového alba Miro Žbirka a dodává: „Posluchači na CD najdou čtrnáct písniček, k většině z nich jsem složil hudbu a k polovině také texty. Autorem dvou písní je kamarád ze skupiny Modus Janko Lehotský. Další texty přidal můj další dlouholetý kolega Kamil Peteraj a na albu se objeví i text tragicky zesnulého slovenského básníka Joža Urbana. To je pro mě osobně trochu nostalgická záležitost, protože Jožo pro mě kdysi napsal své první texty... A pro jednu skladbu - I Need You - jsem, pro někoho možná překvapivě, sáhl do repertoáru své oblíbené skupiny The Kinks. To je taková moje srdcovka.“

Produkce se ujal Aleš Zenkl, ve dvou případech doplněný producentem Janem Horáčkem, se kterými zpěvák spolupracoval už na „Modrém albu“ v roce 2001.
Videoklip k úspěšnému singlu „Tento song“ je k vidění v televizích i na internetu (www.zbirka.cz, zbirka.sk). Režisér David Beránek jej natočil přímo ve studiu při nahrávání alba. V několika záběrech zachytil při práci i známého slovenského fotografa Petera Župníka, který momentálně žije v Paříži. Právě Peter Župník je autorem originálních fotografií na obalu tohoto nového CD Mira Žbirky.

„Album jsme točili půl roku, já měl dost času na výběr písniček, celé jsem si to dost užíval a věřím, že to je na albu znát,“ uzavírá Miro Žbirka.

Příjemnou novinkou pro všechny fanoušky Mira Žbirky je možnost potkávat se s ním také na komunikační síti Facebook. Najdou tam aktuální informace, postřehy, fotky, diskuse, komentáře, ale také aktualizovaný harmonogram úspěšného koncertního turné Acoustic tour Miro Žbirka 2009. To bude završeno v úterý 24. listopadu již druhým koncertem v Divadle Hybernia, který si vyžádalo pražské publikum. 

Kurzy

Finance

Kurzovní lístek: 20.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,170 25,250
USD 23,520 23,620
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma