Dnes je pátek 29. března 2024., Svátek má Taťána
Počasí dnes 15°C Polojasno

Letní shakespearovské slavnosti - divadelní nářez pod širým nebem

Letní shakespearovské slavnosti - divadelní nářez pod širým nebem
Marná lásky snaha | zdroj: Letní shakespearovské slavnosti

Letní shakespearovské slavnosti jsou již od roku 1990 největší divadelní přehlídkou zaměřenou na hry Williama Shakespeara. Jejich začátek startuje vždy koncem června a poslední představení připadá na začátek září. Diváci si tak mohou celé léto vychutnávat Shakespearova dramata pod širým nebem. 

Tyto hry se paralelně odehrávají ve čtyřech městech, a to v Praze, Ostravě, Brně a Bratislavě. Za vznikem přehlídky stál v roce 1990 Václav Havel, který na konci 90. let zaštítil festival svou osobou a v roce 2004 se po jeho vzoru přidal svojí podporou i Václav Klaus. Mezi spolupořadatele patří také Hlavní město Praha a bez pomoci Správy Pražského hradu by festival nemohl po celé roky fungovat.

"O popularitě slavností svědčí živý zájem o vstupenky, rekordní počty návštěvníků (až 87.000 za sezónu) i celková úroveň akce, promítající se v nebývalém mediálním ohlasu a uznalých kritikách. Během léta se odehraje přes 140 představení a open-air hlediště s kapacitou 600-1000 míst bývají pravidelně plná. Akce s každoročními premiérami nově nastudovaných Shakespearových her se za dobu své existence etablovala na událost, kterou si kulturní veřejnost nenechává ujít," říká o festivalu jeho pořadatel Martin Rychlý.

Richard III. (Letní Shakespearovské slavnosti) Richard III. | zdroj: Letní shakespearovské slavnosti

Předprodej vstupenek začal letos již v polovině dubna, proto se s rezervací vstupenek nevyplatí dlouho otálet. 

Zdroje:

Kurzy

Finance

Kurzovní lístek: 29.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,220 25,300
USD 23,390 23,490
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma