Dnes je pátek 26. dubna 2024., Svátek má Oto
Počasí dnes 12°C Polojasno

Kůže miminek: jak o ni pečovat

Kůže miminek: jak o ni pečovat
zdroj: tisková zpráva

Zatímco dospělí mají kůži odolnější, u novorozenců je naopak velice citlivá. Je totiž tenčí a chybí ji ochranný kožní film, který je složený z mazu, potu a odloučených povrchních rohových buněk.

Miminkovské zvláštnosti
Miminka jsou termolabilní – hůře udržují svoji teplotu. Nezbytnou součástí péče o každého novorozence je proto rovněž krém, který děti dostatečně chrání.  Novorozenci a kojenci v průměru denně spotřebují 6 – 8 plen. Důraz na hygienu znamená nejen pravidelné mytí zadečku a genitálií, ale i celého těla. Na jedné straně určitě platí, že není potřeba koupat miminko každý den, na druhé straně by jej rodiče měli provádět minimálně 3krát až 4krát týdně. Po omytí a osušení pokožky je nutné na opruzená a podrážděná místa nanést přiměřenou vrstvu krému. Denní omývání a promazávání se praktikuje pouze v místech zapářky – především ve faldíčcích, pod krkem či pod plenkami.

Dobrá mast, zdravá kůže
Správná mast na ošetření by měla obsahovat oxid zinečnatý, který pomáhá vytvářet nesmáčivou vrstvu s protizánětlivým a stahujícím účinkem (např. Indulona Baby). Antimikroby navíc zvyšují imunitu k infekcím a současně podporují hojení opruzenin. Důležitý je také vitamín E, jenž přispívá k regeneraci a obnovení postižené pokožky.

Tipy pro koupání miminka:
- Miminko koupejte v teplé místnosti (23–25 °C), protože jinak rychle prochladne.
- Do vaničky lijte studenou vodu a současně přidávejte teplou. Pak vše dobře promíchejte. Ve vaničce by mělo být 10–15 cm vody.
- Voda by měla mít teplotu těla, tedy okolo 37 °C. Teplotu ověřte teploměrem.
- Před koupáním očistěte děťátku genitál a zadeček.
- Dětskou koupel vmíchejte do vody, ve které se děťátko bude koupat. Následně  pokožku dítěte jemně namydlete miminka a opláchněte.
- Po koupeli miminko rychle osušte, ošetřete pokožku pečujícím krémem a rychle oblékněte.

Pozor na sluníčko
Do šesti měsíců bychom měli dávat kočárek vždy do stínu. Později je vhodné používat kloboučky s širokým okrajem. Odborníci však rozhodně nedoporučují, aby byly kojenci na slunci mezi 11.00 až 15.00 hodinou, kdy je žár největší. To platí pro zimní období, když jste třeba na horách, tak samozřejmě pro léto. Dítě je třeba mazat zhruba hodinu předem, aby se krém stačil na kůži rozprostřít. Slunce opaluje ve stínu i pod vodou, a to odrazem od sněhu nebo vodní hladiny.

Kurzy

Finance

Kurzovní lístek: 26.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,130 25,250
USD 23,330 23,510
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma