Dnes je pátek 29. března 2024., Svátek má Taťána
Počasí dnes 15°C Polojasno

Když není sex jen potěšením

Když není sex jen potěšením
zdroj: Profimedia

Pokud bychom měli v historii hledat nejstarší deviaci vůbec, byla by to zcela určitě zoofilie, o níž máme zprávy už z doby 4 5000 let (!) před naším letopočtem, kdy na Krétě vládl král Mínos, jehož žena se spustila s býkem a porodila obávaného netvora, Mínotaura.

Je však dost pravděpodobné, že existovala ještě mnohem dřív, ve všech starověkých pověstech a bájích se hovoří o spojování smrtelníků - či dokonce bohů - s různými druhy zvířat. Kříženců, vzniklých z pohlavního aktu, s jednou částí těla lidskou a druhou nikoli, je nekonečně mnoho.

Zoofilní Evropa

Ovšem, v dávných kulturách nebyl tento styk brán za nenormální  - či dokonce úchylný. Naopak mu byl přisuzován velký, často nadpřirozený význam, stvoření vzniklá tímto způsobem, byla dokonce považována za polobohy.

Vždyť i jméno našeho světadílu má souvislost se zoofilií. Když Zeus spatřil při trhání květin krásnou fénickou princeznu Európu, zahořel k ní láskou. Aby oklamal žárlivou manželku Héru, proměnil se v bílého býka. Byl v této podobě tak neodolatelný, že na něj ihned nasedla.

A nakonec i proslulý Aeskulupův had (dnes symbol lékařské etiky) byl skutečným plazem, který, v jemu zasvěcených chrámech, sloužil ženám k pohlavnímu styku!

Mnohé starodávné rituály či obřady (ať už kultovní, náboženské či jiné) měly na principu člověk - zvíře postaveny základ. V Egyptě například uctívání kozla z Mendés spočívalo v koitálním styku žen s tímto posvátným tvorem, prostě podobných příkladů najdeme stovky.

Vlkodlaci na scéně

Posun nastal v období středověku díky katolické církvi, pro kterou zaznamenalo obdobné křížení dílo ďáblovo. Špatné svědomí při stále se vyskytujícímu styku lidí se zvířaty bylo transponováno do strašidelné polohy, například ve vztahu vlkodlak /vlk + člověk/ či upír /netopýr + člověk/.

Zde to přecházelo až do tragické polohy, kdy byli upáleni na hranici či jinak likvidováni lidé, „provinivší“ se jen nezvykle vyčnívajícím chrupem. Přesto i tehdy docházelo k zoofilii často, i když - pouze z nouze.

Luis de Gonzague, vévoda z Nevers, například bral na každé delší polní tažení dva tisíce koz, z nichž některé měly přehozy ze zeleného sametu a zlaté prýmky, aby lákaly vojáky! Podobně jednal italský generál Giorgio Bast, který je dokonce zdobil šperky!

Je ale fakt, že šlo o aktivity čistě náhražkového druhu, vznikající za situace, kdy nemohl být praktikován jiný pohlavní styk - homosexualita, která by byla mnohem přirozenějším řešením, patřila k těm nejtěžším, smrtelným hříchům.

Kurzy

Finance

Kurzovní lístek: 29.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,170 25,310
USD 23,330 23,510
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma