Dnes je pátek 19. dubna 2024., Svátek má Rostislav
Počasí dnes -2°C Slabý déšť

Kdy nasadit letní pneu?

Kdy nasadit letní pneu?
zdroj: tisková zpráva

Včasnost přezouvání zimních a letních pneumatik by řidiči neměli řešit pouze s příchodem zimy. Ženy, dohlédněte na své muže!

Také na jaře platí, že s přechodem na letní pneumatiky je lepší chvíli počkat, nežli přezouvání uspěchat. Je to dáno zejména bezpečnostními důvody. Jelikož je směs zimních pneumatik proti té u letních měkčí, zachovává si mnohem lepší přilnavost na sněhu, vodě, zmrzlém povrchu a při teplotách nižších než 7°C i na suché vozovce.

Zimní a letní pneu se od sebe také liší tvarem a uspořádáním dezénu i jednotlivých drážek. Užití zimních pneumatik v chladnějším počasí také výrazně snižuje délku brzdné dráhy vozidla. U zimních pneumatik je brzdná dráha z rychlosti 50 km/h na sněhu asi 35 metrů, zatímco u letních více než 40 metrů. A na ledu je rozdíl pochopitelně ještě větší, více než desetimetrový.

Správná hloubka dezénu
Podle vyhlášky by měla být hloubka vzorku letní pneumatiky minimálně 1,6 mm a zimní dokonce 4 mm. „To jsou ale opravdu nejzazší údaje. Platí pravidlo, že čím nižší je hloubka dezénu, tím vyšší je riziko aquaplaningu (ztráta řiditelnosti vozidla na mokré silnici) a zhoršuje se přilnavost k vozovce,“ varuje Tomáš Svoboda, obchodní ředitel autobazaru Auto ESA.

Kdy vyměnit pneu
Při venkovních teplotách kolem 15°C se jízdní vlastnosti zimních pneumatik zhoršují, zvyšuje se jejich opotřebení při provozu a stoupá spotřeba paliva. Na druhou stranu jarní námrazy nebo zmrzlý déšť jsou pro letní pneumatiky vždy nepříjemným překvapením: „Nežli šetřit pneumatiku se 4mm vzorkem na příští zimní sezonu je lepším řešením ji alespoň v prvních jarních týdnech na vozidle ponechat. Přezouvat na letní bychom měli ve chvíli, kdy teplota dlouhodobě stoupne nad 7°C, což, jak se zdá, by mohlo být velmi brzy,“ dodává Tomáš Svoboda. Při přezouvání by také mělo platit, že pneumatiky jsou měněny v celých sadách, tedy 4 letní za 4 zimní a naopak. Při osazením každé nápravy jiným typem pneumatik hrozí snížení ovladatelnosti vozidla a řidič s celou posádkou se vystavují zbytečnému nebezpečí.

Úspora díky zimním pneu
Pneumatiky, jejich technický stav a správné použití jsou důležitými faktory bezpečnosti provozu. Přehlížení významu jejich užívání bylo a stále je příčinou řady dopravních nehod. Užívání zimních pneumatik je výhodné jak z důvodu bezpečnosti, tak z dlouhodobého hlediska i finančně, zvýšená spotřeba při jízdě na zimních pneu je vyvážena prodloužením životnosti těch letních. A náklady na opravu vozidla po případné nehodě jsou mnohonásobně vyšší než sada zimních pneu. Nemluvě o vyšším bezpečí pro zdraví a životy řidiče a celé posádky automobilu.

Kurzy

Finance

Kurzovní lístek: 19.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,260 25,380
USD 23,620 23,800
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma