Dnes je čtvrtek 25. dubna 2024., Svátek má Marek
Počasí dnes 0°C Polojasno

Karlovarský festival ocení letos i Olivera Stonea

Karlovarský festival ocení letos i Olivera Stonea
zdroj: Profimedia

Mezinárodní filmový festival v Karlových Varech vstoupil dnes do druhé poloviny. Vrcholem té první byla návštěva amerického herce Johna Travolty, který při svých třech "pracovních" akcích ukázal, nakolik může být hollywoodská hvězda vstřícná k fanouškům.

Na hlavního představitele hudebních snímků Horečka sobotní noci, Pomáda a dalších filmů budou vzpomínat doslova stovky těch, s nimiž si stihl potřást rukou či se vyfotografovat. Travolta, který byl ve Varech s dcerou a malým synkem, nadchl i početný kolektiv Grandhotelu Pupp, kde obývali prezidentské apartmá. Na hlavu postavil tvrzení, že vrcholem gastronomie jsou pro Američany hranolky s kečupem, když si v hotelové restauraci pochutnal na tradiční české svíčkové a dokonce si přidal. Krátce poté zatančil před půlnocí na jevišti Letního kina, kde ho očekávalo dva a půl tisíce diváků. I když si žádný alkohol na hotelový pokoj neobjednal, odvezl si z Česka svým tryskovým challengrem jako dárek láhev slivovice a becherovky.

Druhým oceněným hostem první poloviny filmového maratónu byl sedmaosmdesátiletý filmař Vojtěch Jasný, který před projekcí digitalizované verze svého snímku Všichni dobří rodáci z roku 1968 převzal od Jiřího Bartošky Cenu prezidenta festivalu.

Na projekce dosud přišlo na padesát tisíc diváků, promítnuta ještě bude zhruba polovina z 230 připravených filmových titulů. Řadu z nich je možno uvést dvakrát i třikrát. Podle programového ředitele Karla Ocha bylo letos těžké najít v soutěži společný trend. Už proto, že se na výběru pracuje několik měsíců a teprve pak se třeba zjistí, že některá témata se opakují. Celkově se však dá říci, že soutěž není na rozdíl od let minulých tak depresivní. Je žánrově, stylově i formálně pestrá a zahrnuje komedie i psychologická dramata.

Dalšími držiteli Křišťálových glóbů budou americký scenárista, režisér, producent a trojnásobný držitel Oscara Oliver Stone a oscarový kostýmní výtvarník Theodor Pištěk. Premiéra ještě čeká na snímek Alice Nelis Revival.

Kurzy

Finance

Kurzovní lístek: 25.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,220 25,340
USD 23,520 23,700
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma