Dnes je pátek 29. března 2024., Svátek má Taťána
Počasí dnes 15°C Polojasno

Jsou Velikonoce také svátkem sadistů?

Jsou Velikonoce také svátkem sadistů?
zdroj: tisková zpráva

Na velikonoční pondělí se těší většina venkovských kluků, protože se jim naskýtá ojedinělá možnost podívat se dívkám pod sukně a navíc jim dát „od cesty“ pár ran „na holou“. Ale nejen oni…

Vyplácení“ pomlázkou má totiž neodolatelný půvab pro jedince se sklony k sadismu, kterým skýtá jedinečnou příležitost ukojit své zvrácené touhy bez jakýchkoli následků - udělat to kdykoli jindy, bylo by to na trestní oznámení!

Pohled na dívčí zadky

I pohled na dívčí pozadí s viditelnými stopami po výprasku jim zajisté zvedne náladu. Jistě, takových jedinců není  mnoho, ovšem násilnické sklony se mohou v této situaci projevit v podstatě u každého, zvlášť pod vlivem alkoholu.

A že se - kromě výslužky - v každé domácnosti koledníkům nalévají lihoviny všeho druhu je fakt, a to i přesto, že jsou jimi často i velmi mladí chlapci, kteří by je ještě hodně dlouho pít neměli.

Ti pak po nich dostanou kuráž, zvlášť když v každém baráku dostanou novou „dávku“ takže u těch, co přijdou na řadu poslední, jsou už v takové ráži - pokud tedy ještě vydrží stát na nohou - že řežou do zadku hlava nehlava a oběti jejich ataku si ještě pár dní  sedají jen s obtížemi.

Navíc hodně z nich už ani neumí uplést pomlázku z pružného vrbového proutí, pro které ještě k tomu musí jít až „daleko“ k vodě, takže si ji vyrobí z mnohem tvrdší bužírky či podobných materiálů.

Rubínová vejce

Jak vůbec tento rituál, který se dodržuje v Čechách, na Moravě a části Slovenska vznikl? Vždyť velikonoce, které jsou největším křesťanským svátkem, měly být - a kdysi i byly - především spirituální záležitostí.

Věřící si měli v modlitbách připomínat Kristovu mučednickou oběť, podstoupenou pro spásu lidstva, i proto patřily mezi jejich hlavní symboly beránek - nejčastější obětní zvíře - a vejce, představující naopak nový život a sílu.

Jejich barvení má svůj prapůvod v pověsti, podle níž je Máří Magdalena nesla v koši (uvařená) k Ježíšovu hrobu, a ta se pak po zázračném zmrtvýchvstání zbarvila rubínově, což mělo symbolizovat jeho prolitou krev. O pomlázce nenajdeme nikde ani zmínku.

Ta první pochází až ze čtrnáctého století a najdeme ji v pamětech pražského kazatele Konráda Waldhausera.

Odplatné outerý

V nich se píše: „Manželé a milenci o pondělí velikonoční šlehají se metlami a tepají rukama“. Ovšem podle tohoto popisu šlo o oboustrannou iniciativu, tedy ne jen „vyplácení dívek“.

Ty také ovšem měly - dnes již zcela zapomenuté - „odplatné outerý“, kdy mohly vracet hochům jejich předchozí „laskavosti“!

Docházelo i k různým „modifikacím“, ledovou vodou nebyli na zápraží poléváni chlapci, ani zbité dívky - ale lenoši, jimž se nechtělo vstát brzy ráno na koledu a byli načapáni v posteli!

Nevíme jistě, jak na tento obyčej předkové přišli, zřejmě našli inspiraci v dobách starého Říma. Tam se 15.2 slavil svátek Luperkálie, kdy kněží boha Luperca, ochránce dobytka, odění do kůží koz a psů, běhali po Palatinu a pruhy z kožešin šlehali ženy, které potkali.

Nahota na prodej

Tato exekuce jim měla zabezpečit otěhotnění, ulehčit následný porod a především očištění od hříchů. Později kopec obíhaly pro změnu ženy (zcela nahé) a kožešinu vystřídaly pruty - představující pohlavní úd démona stromů a zároveň archaický symbol plodnosti.

Nahota by pochopitelně pro církev byla nepřijatelná, tak se v „české verzi“ jen zvedly sukně, prut jako symbol pohlavního údu by neprošel vůbec, takže se místo něj spletla pomlázka z větviček mladých vrbiček.

Tou se podle ní měly svobodné dívky šlehat, ne jen proto, aby byly plodné, ale stejně tak pružné a hbité (což je hloupost, to nepotřebují, protože takové obvykle jsou).

Je zajímavé, že „vinšovačka“ jako taková přežila, přestože nemá s Velikonocemi vlastně vůbec nic společného, zatím, co z křesťanských tradic mnoho nezbylo.

Čtyřicetidenní půst se už  nedrží, komíny o sazometnou středu nikdo nevymetá, špenát na zelený čtvrtek se nejí a řehtačky, nahrazující zvony, co odlétly do Říma, si přivlastnili sportovní fanoušci.

Kurzy

Finance

Kurzovní lístek: 29.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,140 25,280
USD 23,320 23,500
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma