Dnes je čtvrtek 18. dubna 2024., Svátek má Valérie
Počasí dnes 8°C Dešťové přeháňky

Jak zkrotit shopaholické choutky?

Jak zkrotit shopaholické choutky?
Shopaholička | zdroj: ThinkStock

Bloumáte často po obchodech a vždycky si musíte něco koupit? Jste shopaholik. Pokud své choutky chcete zkrotit, čtěte dál.

Pokud si myslíte, že není možné změnit své choutky, jste na omylu. Obzvláště teď v období slev bude třeba naučit se sebeovládání. Lidé si totiž stále kupují věci, které nepotřebují, protože jsou za dobrou cenu. Ale pokud si jeden den koupíte nové triko, další den zase šálu a jiné dny další a další věci, váš účet se pěkně zapotí. Vážně nemá smysl každý měsíc bušit hlavou do skříně a nadávat si. Jde to zvládnout! Když na vás zboží ve výloze volá: „Kup si mě, kup si mě!“, musíte říct ne. Tady je pár rad, jak to zvládnout. P. S.: Mně to pomáhá!

Vyhnout se obchoďáku velkým obloukem

Je to sice laciná rada, ale zato velice účinná. Z mé vlastní zkušenosti můžu říci, že díky vyhýbání těmto místům jsem ušetřila spousu peněz. Proto neposlouchejte svojí kamarádku, která vám říká, že se jdete jenom podívat a že nemusíte nic kupovat. Stejně pak vždycky něco koupíte.

Vyhradit si určitou část peněz

Pokud nechcete všechny své těžce vydělané peníze utratit v tom úžasném butiku, co jste ho náhodou objevila minulý týden, dejte si na stranu pouze malou část peněz. Je dobré rozdělit sipeníze na důležité věci a na ty podřadnější. Vaše shopaholické choutky se řadí k těm druhým. Vyhraďte si například jen 10 % z celé částky pouze na nákupy. Důležité: přes tuto částku nesmíte jít.

Naučte se šetřit

Pokud si nemůžete pomoct a tu novou sukni prostě musíte mít za každou cenu, počkejte a spořte. Z peněz, co máte vyhrazené pouze na nákupy, se další měsíc stane větší balík. Pokud o tu sukni budete stát i další měsíc, brzy bude vaše.

Opravdu to musím mít?

Musíte si uvědomit hodnotu peněz, a hlavně zda za tu koupenou věc dané peníze opravdu stojí. Když vám ta mikina za skvělou cenu úplně dobře nesedí, nemusíte ji mít. Uvažte! Přeci když nesedí, kam ji budete nosit? Ty peníze můžete dát za něco jiného, co vám bude dobře sedět.

Zírání do výloh je návykové, pozor!
Zírání do výloh je návykové, pozor!

Moje zkušenost

Dva měsíce jsem strávila v Anglii, a to mi opravdu nedalo. Každý den jsem chodila do města a každý den si přitáhla plné tašky. Když mi došly finance, řekla jsem si, že to už je trochu moc. Přestala jsem do města chodit úplně, a to mi nejvíc pomohlo. Od té doby jsem kupovala opravdu jen ty nejnutnější věci, ale ne žádné zbytečnosti.

AUTOR: Vendula Pospíšilová

Obrázek zdroj: StudentPoint.cz

Zdroje:

Kurzy

Finance

Kurzovní lístek: 18.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,250 25,370
USD 23,610 23,790
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma