Dnes je středa 1. května 2024.
Počasí dnes 10°C Polojasno

Jak bude velké vaše dítě v dospělosti?

Jak bude velké vaše dítě v dospělosti?
zdroj: tisková zpráva

Mnoho rodičů si při narození dítěte pokládá otázku, jaké jejich dítě bude.

Dá se  dospělá výška dítěte nějak odhadnout, nebo je to pouze hádání z věštecké koule? V budoucím vzrůstu dítěte hraje roli několik faktorů. Tím nejdůležitějším je genetická výbava rodičů, tedy jejich výška v dospělosti. Existuje dokonce několik vzorců, podle kterých se s nějakou odchylkou dá výška v dospělosti odhadnout. Nejpopulárnější radí sečíst výšku otce s výškou matky, a pokud je dítě syn, přičíst 13 cm. U dcery je naopak potřeba 13 odečíst. Výsledné číslo je třeba vydělit dvěma a vyjde přibližná dospělá výška dítěte s odchylkou maximálně 10 cm.

Genetické předpoklady sice mohou výslednou výšku dítěte z velké části ovlivnit, nezanedbatelnou roli ale při růstu hraje i výživa. Dítě velkých rodičů, které je velmi špatně a nekvalitně živeno, totiž nakonec může být menší než dítě menších rodičů, kteří ho vyživují dle zásad zdravé výživy. Podle odborného serveru www.rustovyhormon.cz to dobře demonstruje příklad ze zemí jihovýchodní Asie, kde díky potravinové a zemědělské revoluci za posledních několik desítek let vzrostla průměrná výška o více než deset centimetrů.

Neblahý vliv na dospělou výšku může mít i užívání různých léků, například kortikoidů, v období růstu. Proto je třeba nebrat jejich používání na lehkou váhu a vždy kontaktovat ošetřujícího lékaře. Stejně tak je třeba vždy správně a odborně nechat ošetřit různá zranění, například zlomeniny. Poranění růstových chrupavek by totiž mohlo mít za následek zpomalení až úplné zastavení růstu.

Růst dítěte tedy lze za ideálních podmínek s malou odchylkou odhadnout. Faktorů, které konečnou výšku určují, je ale tolik, že ani nejčastěji používané vzorce a postupy nemusejí vždy stoprocentně fungovat.

Kurzy

Finance

Kurzovní lístek: 1.5.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,070 25,170
USD 23,540 23,680
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma