Dnes je čtvrtek 28. března 2024., Svátek má Soňa
Počasí dnes 7°C Občasný déšť

Hormonální antikoncepce a rizikové faktory civilizačních chorob

Hormonální antikoncepce a rizikové faktory civilizačních chorob
zdroj: tisková zpráva

Právem se hovoří o současné epidemii civilizačních chorob. Na prvním místě mezi nimi jsou stále srdečně-cévní choroby, které na sebe upozorní svými rizikovými faktory. Objevují se i u žen, a dokonce i u mladých žen. Mohou tyto ženy užívat hormonální antikoncepci?

Hormonální antikoncepce je u nás nejrozšířenější spolehlivou metodou zábrany početí. Díky vývoji a inovaci nabízí antikoncepce dnešní ženě navíc benefity jako například kvalitní pleť, úbytek hmotnosti, příznivý vliv na premenstruační syndrom. Ještě před více než padesáti lety však bylo užívání prvních antikoncepčních přípravků provázeno nepříjemnými pocity a mnohdy i nežádoucími účinky. Tehdejší pilulky obsahovaly nejen mnohem větší množství hormonů než ty současné, ale i jejich složení bylo jiné. Proto jejich užívání nebylo doporučováno ženám s některými rizikovými faktory.

Jedná se zejména o zvýšení rizika srdečně-cévních onemocnění – tedy poruchu metabolizmu tuků, zvýšený krevní tlak a obezitu. Ohrožení cév představuje i diabetes (1. i 2. typu). Ženy s těmito odchylkami jsou zpravidla sledovány v ordinaci praktického lékaře, v případě diabetu u diabetologa. Všechna tato zdravotní hlediska však zjišťují také gynekologové pečlivým odběrem osobní a rodinné anamnézy před doporučením hormonální antikoncepce.

Velkou pozornost je navíc nutné věnovat ženám kuřačkám nad 35 let, jejichž cévy jsou ohroženy primárně kouřením. Rizikovým faktorem je také věk. Zdravá žena však může užívat vhodnou hormonální antikoncepci až do přechodu. Avšak i pro ženu nad 40 let s rizikovými faktory lze nalézt vhodný způsob ochrany před těhotenstvím, který jí nabídne další výhody.

Odchylky v rámci „širší“ normy – hraniční hodnoty krevního tlaku, krevních tuků, nadváha a mírná porucha metabolizmu cukrů nepředstavují v současnosti většinou zákaz (kontraindikaci) užívání hormonální antikoncepce, zejména přípravků, které jsou šetrné k metabolizmu ženy. Lze mezi nimi vybrat dokonce takové, které pomáhají některé hodnoty upravit.
Těžší hypertenze (vysoký krevní tlak), výrazné odchylky v lipidovém spektru (zejména zvýšený „zlý“ LDL cholesterol) a triglyceridy (krevní tuky) a naopak snížený HDL
cholesterol (cholesterol chránící cévy), těžká obezita a neléčený nebo nedostatečně léčený diabetes jsou důvodem k návštěvě specialisty ještě před volbou antikoncepčního přípravku. I v těchto případech je nutné individuálně zvažovat, co představuje pro ženu větší riziko – zda nechtěné a neplánované těhotenství, které znamená pro pacientku další zdravotní zátěž, nebo volba vhodné moderní antikoncepční metody.

Žena po porodu
Už před porodem je nutné ženu upozornit, že kojení není spolehlivou formou antikoncepce. V  období, kdy žena kojí, nejsou pro ni antikoncepční přípravky obsahující estrogen vhodné. Pro kojící ženy je k dispozici například podkožní implantát či pilulky s gestagenem. Vhodný je nitroděložní systém s hormonem (Mirena).

Stavy, kdy není hormonální antikoncepce vhodná
Naprostý zákaz užívání hormonální antikoncepce představuje prodělaná (nebo současná) trombóza nebo tromboembolie (uzávěr cévy krevní sraženinou, případně její vmetení krevním proudem do plic); prokázaný sklon k tvorbě krevních sraženin (trombofilní stav); hormonálně závislá, neléčená rakovina; právě probíhající jaterní onemocnění (do normalizace tzv. jaterních testů); stav po cévní mozkové příhodě a migréna s neurologickými (ložiskovými) příznaky.

Volba z mnoha možností
Při vývoji a zdokonalování přípravků kombinované hormonální antikoncepce (obsahuje estrogen a gestagen), s cílem minimalizovat zdravotní rizika a nepříjemné průvodní jevy uživatelek, docházelo ke snižování dávky ethinylestradiolu (donedávna jediného estrogenu, který pilulky obsahovaly) až na 15 mikrogramů (přípravek Mirelle). Druhým trendem je vývoj nových gestagenů s „přidanou hodnotou“ (například drospirenonu a dienogestu), které „neruší“ v mnohém pozitivní vliv estrogenů na srdečně-cévní systém. Novinkou letošního roku je antikoncepce s estradiol-valerátem, který se v těle metabolizuje na estrogen vlastní ženskému tělu.

Při přítomnosti výše uvedených rizikových faktorů může gynekolog podle vyšetření (případně po konzultaci s praktickým lékařem pacientky) a snášenlivosti doporučit některý z moderních přípravků, které mají na metabolizmus minimální, nebo dokonce pozitivní vliv. Velmi nízké dávky s 15 mikrogramy ethinylestradiolu (Mirelle) jsou vhodné pro ženy po čtyřicítce nebo pro ženy preferující velmi nízké dávky hormonů.

Přípravky, které obsahují drospirenon (Yadine, YAZ) působí i na systém regulace krevního tlaku a mohou dokonce krevní tlak mírně snížit. Navíc nepůsobí nárůst hmotnosti, protože drospirenon zabraňuje otokům vyvolaným estrogeny. V klinických studiích byl zaznamenán i mírný pokles hmotnosti u uživatelek v průběhu prvního roku užívání. Bylo pozorováno, že drospirenon upravuje hladiny tuků v krvi. (Farmakoterapie 5/2006).

Estradiol-valerát s dienogestem jsou obsaženy v přípravku Qlaira, první pilulce s přirozeným estrogenem. Byla uvedena do praktického použití na jaře letošního roku a na praktické zkušenosti s ovlivněním rizikových faktorů se čeká. V provedených sledováních Qlaira snižovala hladinu LDL cholesterolu a zvyšovala HDL cholesterol. U přípravku Qlaira byla pozorována tendence k menší tvorbě některých faktorů ovlivňujících srážlivost krve v porovnání s přípravkem obsahujícím ethinylestradiol.

Pro individualizaci vhodné antikoncepce u rizikových uživatelek je možné zvolit lokální formu působení hormonů – nitroděložní systém (Mirena), z něhož se do děložní dutiny uvolňuje levonorgestrel (gestagen). Celkové hormonální hladiny jsou zanedbatelné, levonorgestrel působí pouze v děloze. Mirena je vhodná pro ženy po celý plodný věk i při přítomnosti některých srdečně-cévních rizikových faktorů (obezita, kouření, hypertenze, diabetes, poruchy tukového metabolizmu). Při plné účinnosti může zůstat v děloze pět let. Na pět let je tedy žena zbavena starostí s každodenním užíváním pilulek. U starších žen (kolem přechodu) také „hlídá“ děložní sliznici, aby nepřerůstala a nedocházelo k silnému a dlouhodobému krvácení, které je v důsledku měnících se hormonálních poměrů v této době velmi časté. Mirena neovlivňuje negativním způsobem rizikové faktory srdečně-cévních chorob. Může být také využita jako součást hormonální léčby v přechodu, kdy ženě již podáváme celkově pouze samotný estrogen.

Jsou ženy, u nichž je nutné kvůli jejich zdravotnímu stavu věnovat volbě antikoncepce velkou pozornost. Vždy musíme individuálně zvažovat, zda případné těhotenství (nechtěné a neplánované) nepředstavuje mnohem větší riziko než užívání individuálně zvoleného antikoncepčního přípravku. Pro většinu z nich lze nalézt vhodnou antikoncepci.

Současná hormonální antikoncepce se zaměřuje na individuální potřeby každé ženy. Při správném užívání přináší uživatelkám benefity jako například zkrácení doby a intenzity krvácení. Z hlediska zdravotních aspektů snižuje hormonální antikoncepce riziko vzniku vaječníkových karcinomů, karcinomů děložní sliznice a v neposlední řadě má preventivní účinek proti vzniku mimoděložního těhotenství.

Kurzy

Finance

Kurzovní lístek: 28.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,180 25,320
USD 23,320 23,500
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma