Dnes je sobota 27. dubna 2024., Svátek má Jaroslav
Počasí dnes 5°C Polojasno

"Hodinkový" boom: Švýcarské hodinky šlapou podle čínského času

"Hodinkový" boom: Švýcarské hodinky šlapou podle čínského času
Hodinky | zdroj: Mediafax

Číňané milují švýcarské hodinky, které jsou pro ně známkou úspěšnosti, píše agentura AFP. Švýcarští hodináři si však kladou otázku, zda mají dál vyrábět speciální série, aby dobyli tento trh, nebo zda si mají počkat, až se čínský vkus přizpůsobí evropské módě? 

V Nyonu, obci mezi Ženevou a Lausanne, pracují hodináři švýcarské značky Hublot v bílých košilích a naprostém tichu na obzvláště plochých hodinkách vybavených strojkem o tloušťce pouhých 2,9 milimetru. Na této zakázce pro Číňany se na hodinky montují ručičky ručně. 

Podle zástupkyně firmy Hublot Anais Tréandové Číňané, kteří mají v oblibě tradiční, klasické hodinky, tyto strojky milují, protože jsou lehké a jemné. 

Letos podle Švýcarské hodinářské federace podíl Číny na exportu švýcarských hodinek dosáhl 7,8 procenta. Je zde tedy značný prostor pro další růst. 

"Můj dvaatřicetiletý syn je v Číně už deset let a tvrdí, že zná čínské trendy," vysvětluje Jean-Claude Biver, prezident firmy Hublot, která od roku 2008 patří francouzské skupině LVMH. 

Podle Bivera je takový marketing důležitý: Švýcaři se musejí Číňanům přizpůsobit. Jako příklad uvádí nefritovou barvu, která zdobí hodinky vyrobené právě pro Číňany. 

Limitované série hodinek

I další hodinky nesou známky inspirace čínskou kulturou a tyto modely jsou často vyráběny ve velmi limitovaných sériích. 

Ženevský hodinář Vacheron Constantin nedávno uvedl na trh sérii nazvanou Legenda čínského zvěrokruhu v cyklu dvanácti let, který začíná modelem Rok hada. Každý model, vyrobený buď z růžového zlata nebo platiny, je omezený na pouhých 12 kousků. Na pozadí ciferníku vystupuje modrý nebo hnědý had. 

V hodinářském městě La Chaux-de-Fonds prohlašuje Jaquet Droz ze švýcarské skupiny Swatch, že tato firma byla první hodinářskou značkou dováženou do Zakázaného města již v 18. století. 

Firma uvedla na trh dvě limitované série se dvěma oranžovými tygry a dvěma žlutými draky malovanými ručně na bílém emailu vypalovaném v pecích na více než 800 stupňů, což je čínská technika. Vkus Číňanů se však vyvíjí mimořádnou rychlostí. 

"Nesmíte se jim příliš přizpůsobovat, protože než se vám to podaří, jsou zase o kus před vámi," konstatuje prezident značky Hublot, která pro Číňany vyrábí ročně jen dva až tři nové modely. 

Prezident ženevské hodinářské manufaktury Patek Philippe Thierry Stern také v červnu pro švýcarský deník Le Temps vysvětlil, že přílišné soustřeďování se na Čínu je nebezpečné. 

Tím spíše, že tento region není necitlivý ke světovým ekonomickým těžkostem. Asijské trhy byly nejvíce zasaženy celkovým poklesem exportu švýcarských hodinek registrovaným v září. Největší pokles zaznamenal podle hodinářské federace Hongkong, Čína a Singapur. 

40 000 Kč za kus

Podle Marka Hayeka, prezidenta další švýcarské hodinářské firmy patřící skupině Swatch Blancpain, závisí budoucnost prodeje také na nákupech čínských turistů. 

Podle odhadů švýcarského časopisu Handelszeitung vydá každý Číňan navštěvující švýcarské město Luzern, považované za třetí největší hodinářský supermarket na světě, v průměru 2000 švýcarských franků (asi 40.000 Kč) za hodinky. 

Švýcarští hodináři se však možná brzy budou mít co obávat konkurence čínských výrobků. V rozhovoru pro Watch Around generální ředitel čínské značky FIYTA Bruce Tu uvedl, že hodlá sázet na kvalitu. Je to tedy budoucí konkurence pro Švýcary, tím spíše, že holding, který FIYTA vlastní, nedávno odkoupil ženevskou značku Montres Chouriet.

Zdroje:

Kurzy

Finance

Kurzovní lístek: 27.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,150 25,270
USD 23,400 23,580
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma