Dnes je čtvrtek 28. března 2024., Svátek má Soňa
Počasí dnes 7°C Oblačno

Hobit, který svýma modrýma očima dobyl svět

Hobit, který svýma modrýma očima dobyl svět
Elijah Wood | zdroj: Fanpop

Herec, který se celosvětově proslavil rolí hobita Froda Pytlíka v trilogii Pána prstenů, Elijah J. Wood (34) debutoval v roce 1989 ve filmu Návratu do budoucnosti II. Tehdy by mu málokdo předpovídal hvězdnou kariéru, která je s jeho jménem spojena dnes.

Woodova hvězda se pomalu začala rodit v 90. letech. V této etapě se objevil celkem v 19 filmech, což nebylo, vzhledem k jeho mladému věku, zrovna málo. K těm výraznějším patří Radio Flyer (1992) - jímavý příběh o dětském světě a prožívání snů s otevřenýma očima, dále si zahrál v dramatu Ledová bouře (1997) po boku hvězdy první velikosti Sigourney Weaver.

Jeho životní i herecký zlom nastal až v roce 2001 s hlavní rolí ve filmu Pán prstenů: Společenstvo Prstenu. Po tomto velkolepém úspěchu následovala o rok později další hlavní role v romantické komedii Sladkých sedmnáct. Za zmínku určitě stojí kritikou vynášený do nebes Věčný svit neposkvrněné mysli, v němž sekundoval herecké partnerce Kate Winslet.

ew Elijah Wood | zdroj: Sokete

Elijahovy role jsou velmi rozmanité a pohybují se v široké škále různorodých charakterů (např. drsní Hooligans, romantika Paříži, miluji tě a mysteriózní Maniak). Fanoušci modrookého herce z americké Iowy se mohou těšit v následujících dvou letech hned na dva díly pokračování Jacksonovy trilogie Hobit, jejíž první díl (Neočekávaná cesta) diváci viděli na plátnech kin v roce minulém.

Elijah Wood Elijah Wood | zdroj: Fanpop

Zdroje:

Kurzy

Finance

Kurzovní lístek: 28.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,180 25,320
USD 23,330 23,510
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma