Dnes je čtvrtek 25. dubna 2024., Svátek má Marek
Počasí dnes 10°C Polojasno

Elton John vystoupil v Praze. Představil nové album, ale zahrál i staré hity

Elton John vystoupil v Praze. Představil nové album, ale zahrál i staré hity
Elton John | zdroj: Getty Images

Britský popový zpěvák Elton John ve středu zazpíval v zaplněné pražské O2 areně, kde představil své aktuální album The Diving Board a zejména největší hity své dlouholeté kariéry. Své vystoupení šestašedesátiletý umělec zahájil skladbou Funeral for a Friend/Love Lies Bleeding z alba Goodbye Yellow Brick Road. 

K této čtyřicet let staré desce se John vracel ze všech svých nahrávek nejčastěji, celkem z ní zaznělo osm písní včetně jeho neslavnější skladby Candle in the Wind. Podle odhadu přítomných novinářů koncert navštívilo přibližně 12.000 hudebních příznivců. 

Do O2 areny se John vrátil po třech letech. Pražský koncert je předposlední zastávkou turné k Johnově třicáté desce The Diving Board. "Na téhle desce jsem docela obnažený. Jsem to jen já, moje piano a několik skvělých muzikantů. A to je směr, kterým teď chci jít," uvedl ke své poslední nahrávce, z níž však v průběhu středečního koncertu zazněly pouze dvě písně - Home Again a Oceans Away, kterou interpret věnoval válečným obětem. 

John, který už odložil svou bývalou výstřední image s výraznými brýlemi a barevným oblečením, vystoupil v blyštivém saku a hned zpočátku získal na svou stranu publikum hity Bennie and the Jets a zejména Candle in the Wind, písní z roku 1973 původně věnovanou Marilyn Monroe a posléze v roce 1997 dedikovanou zesnulé princezně Dianě. Píseň se stala nejprodávanějším singlem všech dob a tvůrci vynesla cenu Grammy. 

Za doprovodu sedmi hudebníků a čtyř vokalistek střídal Elton sedící za velkým černým piánem typické balady jako Sorry Seems to Be the Hardest Word nebo Nikita s rockovějšími skladbami typu I'm Still Standing či Saturday Night's Alright for Fighting. Před písní Believe připomněl John svou dlouholetou spolupráci s textařem Bernie Taupinem. Hala byla upravena se všemi místy k sezení, ale v průběhu koncertu stále více lidí opouštělo svá sedadla a shromažďovali se pod pódiem. Nadšené publikum si vytleskalo přídavek, který přinesl nejstarší Johnův hit Your Song a rokenrol Crocodile Rock. 

Více než 40 let na scéně

Zpěvákovo turné začalo s problémy. V červenci odložil kvůli zánětu slepého střeva jeho letní část. I přes výhružky kvůli podpoře homosexuální komunity pak John absolvoval turné v Rusku. Britský sir, vlastním jménem Reginald Kenneth Dwight, se populární hudbě věnuje více než 40 let.

Proslavil se ale i svými dalšími aktivitami - podporou charitativních projektů, založením nadace na pomoc nemocným AIDS i bojem za legalizaci sňatků mezi osobami stejného pohlaví. Poprvé se v Praze představil v roce 1984 v tehdejším Paláci kultury. Do české metropole ale vkročil již v prosinci 1983 coby prezident a majitel anglického fotbalového klubu Watford. Celkem se po světě prodalo 300 milionů kopií jeho nahrávek. 

Zdroje:

Kurzy

Finance

Kurzovní lístek: 25.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,190 25,310
USD 23,470 23,650
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma