Dnes je čtvrtek 28. března 2024., Svátek má Soňa
Počasí dnes 14°C Skoro zataženo

Coco Chanel aneb malá velká Mademoiselle

Coco Chanel aneb malá velká Mademoiselle
zdroj: tisková zpráva

Umíněný silný Lev, designérka Coco Chanel (žila v letech 1883 až 1971) má na kontě mnoho módních vynálezů, které dnes považujeme za běžné. Zároveň byla nejlepší modelkou vlastních kreací (slavné jsou její fotografie Ray Mana nebo kresby Cecila Beatona).

Poprvé okořenila módu paradoxem mixu: kombinovala mužské a ženské prvky, jednoduchost spojila bez předsudků na jednom outfitu s luxusem, naučila ženy nosit slingpumps (boty s nápadnými šněrovadly)… Znala všechna tajemství doplňků, především šperků: pravé kameny a perly nosila s imitacemi, vymyslela kabelku s řetízky. Její iniciály (spojená „céčka“) stály u začátků logománie. V každé své novince myslela v první řadě na pohodlí žen. Z dětství v chudobě si odnesla dobrý vklad precizního šití naučeného u jeptišek; z mládí prožitém v kabaretní kavárně jí za píseň Ko-Ko-Ri-Ko zůstala přezdívka, slavnější než vlastní křestní jméno Gabrielle. V pětadvaceti poznala prvního bohatého muže, továrníka vystřídal uhlobaron, z kurtizánské etapy života si ponechala symboliku kamélie, kterou často užívala. Bohatí muži „sponzorovali“ její butiky, nejdřív v Deauville a Biarritzu. Na její žerzejové tuniky, flanelové blejzry a rovné sukně nad kotníky se stály fronty! Po plážových promenádách se procházely mladé ženy (modelky), kterým návrhářka zapůjčila své modely – byla totiž reklamně velmi zdatná. Z letovisek boháčů vedla její cesta už přímo do Paříže, kde otevřela obchod v dnes legendární Rue Cambon. V polovině 20. let se objevil další model značky Coco Chanel, který se nazývá Fordem ve světě módy: pouzdrové šaty z černého krepdešínu. Své čtyřicáté narozeniny oslavila další novinkou, prvním parfémem Chanel N˚5. Hranatý tvar flakonu a unikátní vůně z osmdesáti přísad, na nichž se Coco podílela, stojí od té doby na žebříčku top parfémů nejvýše. Marilyn Monroe o něm vyslovila slavnou větu, že pár kapek Chanelu je jediné, co nosí v posteli, jeho tváří byla dlouhá léta jiná herečka – Catherine Deneuve, kterou nedávno „vystřídala“ neméně hvězdná Nicole Kidman. Na začátku 30. let přijala návrhářka nabídku producenta Samuela Goldwyna a odjela do Hollywoodu. Uvedla na přehlídce sérii velkých bílých toalet, bez kterých si pravou filmovou hvězdu ani dnes nedokážeme představit. Přes krizová 30. léta a válečnou milostnou „kolaboraci“ se Coco Chanel do módní Paříže vrátila, sedm let po žensky rafinovaném Diorově New Looku. V roce 1954 svou kolekcí předpověděla legendární šedesátá léta. Kostýmek s hranatým kabátkem, ozdobeným knoflíky a lemy, a rovnou sukní, se stal za pár sezon nesmrtelným. Rychleji než Evropanky nadchl chanel kostým Američanky, včetně první dámy Jacqueline Kennedyové. Už za dva roky se však stal globálním hitem. Coco měla smysl pro styl do posledního vydechnutí, ve svém kostýmu v hotelu Ritz dokonce zemřela. Zdálo se, že kreativní dědictví značky zůstane bez následníků. Naštěstí se ale jedenáct let po smrti Chanel objevil návrhář, který dokázal značku CC posunout dál. Jako poctu zakladatelce značky uvedl Karl Lagerfeld na módní mola kolekci Doppel-C-Look. Designér dodržuje stylovou eleganci a některé tradiční leitmotivy Coco Chanel. Dvojité C jejího monogramu tak patří stále k nejslavnějším světovým značkám haute couture.
Coco Chanel (Coco avant Chanel) Film o dětství, mládí a počátku kariéry Gabrielle Chanelové (Audrey Tautouová), jejíž matka zemřela, otec ji a její sestry opustil, a ona se pak naučila šít v katolickém sirotčinci.

Kurzy

Finance

Kurzovní lístek: 28.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,240 25,360
USD 23,400 23,580
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma