Dnes je sobota 20. dubna 2024., Svátek má Marcela
Počasí dnes 7°C Slabý déšť

Co možná nevíte o cukru?

Co možná nevíte o cukru?
zdroj: tisková zpráva

Sledujte označení potravin!

Spotřeba cukru (sacharózy) již několik desítek let dosahuje téměř 40 kg na osobu za rok, což téměř dvojnásobně převyšuje doporučení odborníků. Cukr by měl totiž představovat maximálně 10 % energetického příjmu. Zapomínat nesmíme ani na fakt, že cukr konzumujeme ve sladkostech nebo konzervovaném ovoci.

Cukr tak do sebe často dostaneme, aniž si to sami uvědomíme. Žízeň bychom proto neměli  hasit slazenými nápoji (sladké limonády, kolové limonády, doslazované ovocné nektary, koncentrované sirupy) ale raději vodou, bylinnými a ovocnými čaji a nedoslazovanými 100% džusy. Spotřebu slazených nápojů bychom tedy měli omezit, stejně jako sladkosti, jen na zcela výjimečné případy. Pokud si je občas skutečně nemůžete odepřít, řeďte je vodou (což samozřejmě neznamená, že jich díky tomu můžete vypít více).

Např. náhrada cukru jinými sladidly přitom není řešením – takto jsme totiž schopni nahradit pouze malou část přijímaného cukru (např. ve slazených nápojích, kávě nebo čaji). Informace o obsahu sacharidů a cukrů najdete na obalech. Nezapomínejte proto značení potravin sledovat.

Dačice a první kostka cukru na světě aneb „Za vším (i za kostkou cukru) hledej ženu“ (zdroj www.muzeumdacice.cz)

Hospodyňka paní Juliana Radová musela zajít pro sekáček, když chtěla jídlo přisladit a odseknout malý kousek z velké homole cukru. Stačila chvilka nepozornosti a úraz byl na světě (srpen 1841).  Paní Radová se obrátila na svého muže a další úředníky dačické rafinerie, přítomné na obědě s výzvou, aby nalezli způsob, jak odstranit obtížné sekání a štípání cukru z homolí. Sama údajně navrhla, aby se cukr vyráběl v podobě kostek, které by se mohly dobře počítat i na kusy a dobře se skladovaly. Určitě byla mile překvapena, když jí manžel předal na podzim téhož roku malou bedničku. Bylo v ní uloženo 350 bílých a červených kostek cukru. Kostka cukru byla na světě.

V roce 1983 byl kostce cukru postaven v Dačicích žulový pomníček, který připomíná sladký vynález pana Rada. Stojí v parčíku poblíž vysoké renesanční věže kostela sv. Vavřince. V roce 2003 byla na budově kulturního střediska v Dačicích, Palackého nám. č.4, odhalena pamětní deska připomínající, že první kostka cukru byla vyrobena právě v tomto domě. Desku tehdy odhalila prapravnučka J. K. Rada žijící dnes ve Vídni – paní Elisabeth Würrer-Alder. V Městském muzeu a galerii v Dačicích najdete stálou expozici věnovanou výrobě dačické kostky cukru a cukrovaru v Kostelním Vydří.  Muzeum je v listopadu a prosinci otevřeno  úterý až pátek (9 - 12 a 13 - 16)  a v neděli (13 - 16 hod).

Kurzy

Finance

Kurzovní lístek: 20.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,230 25,350
USD 23,620 23,800
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma