Dnes je pátek 19. dubna 2024., Svátek má Rostislav
Počasí dnes 7°C Slabý déšť

Čištění problematické pleti olejem

Čištění problematické pleti olejem
zdroj: tisková zpráva

Zdá se to nepravděpodobné, ovšem nejvhodnějším čisticím prostředkem na mastnou pleť je olej.

Čisticí přípravky založené na vodě se zdají zpočátku efektivní, ale výsledky však nemají dlouhého trvání a vysoušení pokožky vlastně napomáhá větší produkci kožního mazu.

Pokud jde o to, jaké přípravky používat pro péči o problematickou pleť, je vhodné vybírat z  noncomedogenic olejů, např. mandlový, olivový, pupalkový, podzemnicový a slunečnicový. Účinná je také světlice barvířská (Carthamus tinctorius L.) Světlice barvířská se pěstuje pro semeno obsahující 45–55 % oleje použitelného za studena, stejně jako slunečnicový olej pro lidskou výživu. Oproti slunečnicovému oleji však obsahuje více kyseliny linolové – až 80 %. Použití olejů na tyto účely se testují také u plodin, jakými jsou kukuřice a bavlník. Za velmi non-okluzivní je považován také olej z kokosu, kakaové máslo a pšeničné klíčky.

Tonizační vody jsou vhodné k osvěžení pleti a odstranění čistících přípravků, ale omytí obyčejnou studenou vodou má stejný účinek. Tato akce vyvolává reakci – studená voda přitahuje krev do žilek pod povrchem, zvyšuje krevní oběh, vylepšuje dopravu hojivých živin a urychluje vylučování škodlivin.

Něco navíc:
Pupalkový olej (pupalka dvouletá, Oenothera Biennis)  obsahuje vzácnou kyselinu gamalinoleovou (GLA) působící proti volným radikálům. GLA je obsažena v mateřském mléce, kde vytváří imunitní faktor. Má příznivý vliv na kožní alergie zvláště u dětí. Snižuje hladinu cholesterolu v krvi a hypertenzi. Pomáhá při léčbě chorob srdce, schizofrenie a revmatismu. Je vhodný zejména pro citlivou, suchou a poškozenou pleť i pro léčbu lupénky a ekzémů. Je možné jej užívat vnitřně, 3x denně 1 kávovou lžičku, u dětí snížit dávku úměrně věku. (zdroj www.elinor.cz

Kurzy

Finance

Kurzovní lístek: 19.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,260 25,380
USD 23,640 23,820
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma