Dnes je čtvrtek 25. dubna 2024., Svátek má Marek
Počasí dnes 3°C Občasný déšť

Chcete si splnit svá předsevzetí? Udělejte je SMART!

Chcete si splnit svá předsevzetí? Udělejte je SMART!
Předsevzetí | zdroj: Redakce

Na začátku nového roku jsme motivovaní něco se sebou udělat, splnit si své cíle a být co možná nejlepší verzí nás samotných. Často však postupem času zjistíme, že to není úplně jednoduché. Často děláme chybu v tom, jak si své cíle stanovujeme. Proto se podívejme nametodu stanovování cílů, která se používá při projektovém řízení nebo koučování. Cíl by měl být SMART.

1. Specifický. To znamená, že budete přesně vědět, co si pod cílem představit. Jíst zdravěji je dobrý nápad. Ale co to vlastně znamená? Přestanete jíst sladkosti? Nebo zařadíte do jídelníčku více zeleniny? Ale kolik je vlastně více? Lepší cíl může například být, že alespoň čtyřikrát týdně budete večeřet ovoce nebo zeleninu.

2. Měřitelný. Chcete se zlepšit v angličtině? Ale kdy si můžete říct, že jste toho dosáhli? Když se naučíte dvě nová slovíčka? I to je přece zlepšení, i když ne asi to, které máte na mysli. Proto je lepší si říct, že za měsíc projdete dvě lekce s učebnice angličtiny.

Je vaše předsevzetí měřitelné?
Je vaše předsevzetí měřitelné?

3. Ambiciózní. Cíl by vás měl motivovat sám o sobě. Měl by být výzvou. Jedině tak budete mít z jeho (s)plnění radost. Není ale dobré, je-li příliš obtížný. Tím totiž snižuje vaši motivaci a stresujevás. Proto je lepší dát si ho trošičku lehčí. Více přece můžete udělat vždycky, no ne?

4. Realistický. Vždy si promyslete, jestli máte na plnění určitého cíle čas a energii. Není to tak jednoduché, jak se zdá. Nenechejte se odradit jednotlivým selháním a zkuste vždy najít energii začít znovu.

Cíl by měl být ambiciózní, ale přesto dosažitelný.
Cíl by měl být ambiciózní, ale přesto dosažitelný.

5. Termínovaný. Při stanovení cíle je dobré si promyslet, dokdy jej chceme splnit. Pokud máme velký cíl na celý rok, je dobré si ho rozvrhnout na menší cíle, které můžeme snadno postupně vyhodnocovat.

AUTOR: Kateřina Schönová

Obrázek zdroj: Redakce

Zdroje:

Kurzy

Finance

Kurzovní lístek: 24.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,220 25,340
USD 23,520 23,700
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma