Češi si nedovedou představit konec roku bez banánů
Banány jsou nejoblíbenějším tropickým ovocem Čechů a nechybí na vánočním stole většiny rodin. Každý rok se v ČR sní 10 kg banánů na osobu, což je výrazně více než v okolních zemích východní Evropy. A jaké banány máme nejraději? V průzkumu společnosti Chiquita* více než 4/5 respondentů uvedlo, že dávají přednost banánům pěkně žlutým ( 47 % žlutým se zelenou špičkou a 37 % celým žlutým), zatímco banány zelenější má rádo 14 % respondentů
a 2 % nejraději banány přezrálé s cukernatými tečkami. 3/4 chtějí banány se samolepkou (značkou). Z banánů také 76 % respondentů vaří – nejvíce jsou využívány ve studené kuchyni do ovocných salátů, dezertů, koktejlů a tepelně upravené k přípravě moučníků.
K uchování chuťových vlastností banánů, je třeba dodržovat některé zásady. Například banány nepatří do lednice. Z průzkumu však vyplynulo, že tak činní 39 % z nás.
Jak uchovávat banány?
Pro dozrávání banánů platí, že teplota okolí nemá klesnout pod 13 °C, jinak banány ztratí svou jasně žlutou barvu (zešednou) a přijdou o svou typickou lahodnou chuť. Ale ani vysoké teploty banánům příliš nesvědčí. Při teplotách nad 18 °C banány sice zůstanou pěkně žluté, ale plody uvnitř slupky, která může i podélně puknout, ztratí pevnost – banány rychle měknou a nabývají až kašovité konzistence.
K čemu jsou banány vhodné?
Banány lze v kuchyni využit ve studené i teplé kuchyni. Můžete je dusit, zapékat, smažit i grilovat. Při přípravě sladkých jídel mohou částečně nahradit cukr. Při přípravě těst lze na zvláčnění použít rozmačkaný banán a částečně tak nahradit i vejce.
Banány posilují naše zdraví!
Banány obsahují vysoké hodnoty draslíku. To je prvek, který v našem těle vykonává nepostradatelnou službu. Reguluje a usměrňuje zadržování vody v těle a podporuje odvodňování. To je vhodné pro ty, co rádi solí. Zároveň je draslík důležitý pro správnou funkci a zdraví našich svalů, nervů a tkání.
Kurzy
Finance
Kurzovní lístek: 26.4.2024 Exchange s.r.o.
EUR | 25,140 | 25,260 |
USD | 23,440 | 23,620 |