Dnes je úterý 23. dubna 2024., Svátek má Vojtěch
Počasí dnes 7°C Skoro zataženo

Cereáliemi proti rakovině: nepodceňujte správnou peristaltiku střev

Cereáliemi proti rakovině: nepodceňujte správnou peristaltiku střev
zdroj: tisková zpráva

Přínos cereálií pro naše zažívání a celkový metabolismus je podle odborníků na zdravou výživu nezanedbatelný.

V cereáliích nalezneme kouzlo správného pročištění našeho zažívacího traktu, což pozitivně působí na naši fyzickou kondici, zabraňuje vzniku karcinomu ve střevě a dalším problémům s peristaltikou střev. „Cereálie jsou otázkou funkčnosti střev. Obohacují potraviny, například pečivo, sušenky či cereální snacky o složky celulózy a nestravitelné složky, což je například šrot,“ vysvětluje Ludvík Pokorný, trenér kulturistiky a odborník na zdravou výživu. Tento „šrot“ (cereálie) je podobný tomu, který se dává v krmivu domácí drůbeži. Rozdíl je v tom, že ten „lidský“ obsahuje celulózu, slupky a spoustu minerálních prvků.

Působením zmiňovaných látek nám nestravitelné cereálie způsobují stírání zbytků ze střev, čímž se zlepšuje peristaltika a lepší trávení. Střevo se potom stává vnímavější a to co sníme, to beze zbytku spotřebujeme. V momentě, kdy je střevo vyčištěno, je odolnější vůči karcinomu. Nesprávnými stravovacími návyky v podobě konzumace bílého pečiva si může člověk způsobit například i pálení žáhy, ke kterému dochází v trávicím traktu vlivem chybějící složky kyseliny solné. „Trávení neprobíhá tak, jak by mělo a člověk může mít problémy také s plynatostí, říháním či vracením se žaludečních šťáv,“ dodává Ludvík Pokorný, který doporučuje například novinky v podobě cereálního sladkého pečiva, různých celozrnných chlebů nebo cereálního snacku Street-XL od Nutrendu, vhodného především pro děti.

Právě školáci jsou nejohroženější skupinou, která nejvíce podléhá špatným stravovacím návykům díky všudypřítomným reklamám. „Není výjimkou, že si děti nosí svačiny v podobě baget z bílé mouky se salámem, chipsy nebo čokoládové tyčinky a vše zapíjí colou,“ upozorňuje specialista na výživu Ludvík Pokorný. Naopak by děti měly dostávat od svých rodičů vyváženou snídani v podobě tmavého pečiva se sýrem, kvalitní šunkou nebo jogurt s ovocem. „Za vhodnou svačinku považuji například kvalitní cereální snack, který obsahuje kromě cereálií i deset vitamínů, vápník pro pevné kosti, prebiotické vlákniny a bifidokultury pro správné trávení. Obsahuje jen minimum transmastných kyselin a žádné konzervanty,“ doporučuje Ludvík Pokorný. Obecným problémem je, že se lidé často stravují bílým pečivem, což je vlastně obroušené zrno. V trávicím traktu tak vzniká v podstatě jenom kašička, která se může ukládat na stěnách střeva. „Když potom například vidíme na rentgenu průřez takového střeva, které nemá potřebnou vlákninu nebo nestravitelné částice, může být ze 2/3 zaneseno a následně hrozí problém trávení, zažívání a hrozba karcinogenu“, upozorňuje Ludvík Pokorný.

Kurzy

Finance

Kurzovní lístek: 23.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,160 25,280
USD 23,530 23,710
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma