Dnes je úterý 23. dubna 2024., Svátek má Vojtěch
Počasí dnes 9°C Zataženo

Bradavice útočí

Bradavice útočí
zdroj: tisková zpráva

Bradavicemi trpí nejčastěji lidé, kteří mají oslabený imunitní systém.

Bradavice se tvoří na základě virového napadení povrchové vrstvy kůže některým z četných druhů lidských papilloma virů (HPV viry). Ty se přenáší přímým dotykem a mohou vstoupit do organismu třeba jen malou oděrkou na kůži. I přes nejmenší ránu se viry bradavic mohou dostat do povrchové vrstvy kůže a po několika týdnech vytvořit kožní výrůstky. Od vstupu infekce může trvat čtyři týdny až osm měsíců, než se bradavice objeví. Při aktivaci viru bradavic může hrát roli snížená imunita, která zaviní vzplanutí infekce a růst bradavic. Nejčastěji jsou virem postiženy děti a mládež, protože jejich imunitní systém ještě není dostatečně vyzrálý. Bradavicemi častěji trpí také alergici, lidé se studenýma nebo vlhkýma rukama a nohama.

Pro množení bradavic je „ideální“ teplé a vlhké prostředí, proto je nejčastějším místem původu bazén, sauna, sprcha nebo tělocvična. Riziko přenosu bradavic zvyšují ti, kdo používají společnou kosmetiku s kamarádkou nebo přítelem, ale také nošení neprodyšných bot, jako jsou holinky nebo cvičky.

Nejběžnějším typem bradavic jsou běžné bradavice - verrucae vulgares – tvrdé, vystupující, ploché uzlíčky, které postupem času rohovatí a vyskytují se především na rukou, okolo nehtů, na prstech nebo pod nehty. Růst mohou jednotlivě nebo i v celých skupinkách, mohou svědit a vyvolávat nepříjemné pocity, většinou však nejsou bolestivé. Pozor na škrábání – tím se původci bradavic dostávají do okolí a tvoří se tak jejich odnože.

Bradavice se často objeví jako odpověď na sníženou imunitu. Užívejte proto multivitaminové přípravky spolu se smíšenými karotenoidy a vitaminem C, které zvyšují imunitu. Pokud už vás bradavice napadnou, před zahájením samoléčby se určitě poraďte se svým ošetřujícím nebo kožním lékařem.

Existují tři možnosti, jak se přetrvávajících bradavic s pomocí lékaře zbavit. Nejčastěji se používá zmrazení postiženého místa kapalným dusíkem (krytoterapie), dále pak odpaření laserem nebo chirurgické odstranění ostrou lžící. Nevýhodou těchto metod jsou nutné časté návštěvy lékaře, riziko výskytu jizev na poraněné pokožce, bolesti, poruchy pigmentace a u dětí velký strach ze zákroku.

V případě, že bradavice krvácí, překáží při každodenní práci nebo se vyskytuje na genitálu, je nutné vyhledat lékaře. V ostatních případech lze po konzultaci s lékařem či lékárníkem nasadit domácí léčbu pomocí přípravků s obsahem kyseliny octové, jako je např. Acetocaustin. Výhodou tohoto přípravku je bezbolestnost a úspora času, který byste jinak strávili u lékaře. Pokud však ani po domácí léčbě bradavice do pěti týdnů nezmizí, vyhledejte lékaře.

Pár tipů, jak na bradavice
1. Bradavice nikdy neškrábejte, zvyšovali byste tak riziko jejich šíření.
2. Pokud si v obchodě kupujete nové boty, myslete na to, že je před vámi mohl zkoušet někdo, kdo měl bradavice, takže mohou být infekční. Před prvním nošením je proto zevnitř i zvenku vyčistěte.
3. Bradavice se musí léčit co nejrychleji po jejich objevení, abyste nenakazili další členy rodiny. Pokud objevíte běžný typ bradavice, velmi rychle vám pomůže volně prodejný přípravek s kyselinou monochloroctovou Acetocaustin, se kterým se útvaru zbavíte do 5 týdnů.
4. Při návštěvě sauny, bazénu nebo tělocvičny nespoléhejte na desinfekční spreje. Před bradavicemi vás neochrání. Vzniku bradavic můžete předejít důkladným umytím koupacích a plážových bot po návštěvě takového zařízení.
5. Bradavice rády číhají na podlaze a v kobercích, proto všude jinde než doma noste obuv nebo vlastní přezůvky.
6. Viry bradavic mohou přenášet i domácí zvířata. Mazlíte-li se na návštěvě s rodinným mazlíčkem, vždy si pak umyjte ruce.
7. Na vodu a mýdlo nezapomínejte ani po cestě vlaky či autobusy. V MHD se to doslova hemží nejrůznějšími typy virů a bakterií.
8. Dbejte na zvýšenou hygienu dětí, právě ony jsou nejrizikovější skupinou pro růst bradavic.
9. Pokud máte traumatické vzpomínky na odstraňování bradavic z dětství, vyzkoušejte přípravky na domácí léčbu. Acetocaustin bradavice odstraní rychle (do 5 týdnů), aplikuje se pouze 1 týdně a tato metoda je naprosto bezbolestná.
10. Další tipy, jak odhalit a následně vyléčit bradavice, naleznete na www.lecbabradavic.cz.

Kurzy

Finance

Kurzovní lístek: 23.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,230 25,350
USD 23,590 23,770
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma