Dnes je čtvrtek 28. března 2024., Svátek má Soňa
Počasí dnes 7°C Oblačno

Božský nápoj jménem káva...

Božský nápoj jménem káva...
zdroj: tisková zpráva

I za tím nejmenším šálkem kávy se skrývá příběh. Začíná daleko v exotických zemích a na jeho konci je požitek pro všechny smysly, který může proměnit jakoukoliv chvíli v báječný okamžik.

Pozvání na kávu s někým milým vám může prosvětlit celý den a někdy dokonce celý život. Ne nadarmo se říká, že čerstvá káva je přítelem dobrých myšlenek, slov a děl. Káva může mít nepřeberné množství chuťových i aromatických vlastností, závislých na místě původu kávových zrn, jejich kvalitě, zpracování, dané odrůdě, konkrétní sklizni, způsobu pražení a samozřejmě receptuře, díky které káva získává požadovaný chuťový profil a svoji jedinečnost. Důležitou tečkou na cestě za perfektním šálkem kávy je potom způsob její přípravy. Jak kávu uskladnit, aby vydržela čerstvá? Aroma mleté pražené kávy rychle vyprchává. Nejvíce aroma ničí kyslík, vlhkost a cizí pachy. Káva si mnohem lépe udrží své aroma, pokud zrna zůstanou celá – aroma je v nich chráněno jako v trezoru. Kávu nejlépe uchováte ve vzduchotěsně uzavřených porcelánových, skleněných nebo kovových dózách při 2 až 4°C, tedy v chladničce, kde vydrží celá kávová zrna čerstvá asi 4 týdny a mletá káva asi 2 týdny. Na co třeba při přípravě lahodné šálku kávy dbát? • Hledejte, až naleznete opravdu dobrou kávu a svoji oblíbenou chuť. • Velmi záleží na správném stupni mletí – tak aby se mohlo rozvinout plné aroma. • Dávkování kávy záleží pouze na vaší chuti – zpravidla se použije 6 - 8g mleté kávy. • Pro přípravu kávy používejte vždy čistou a čerstvou vodu. Měla by být měkká až středně tvrdá, bez cizích příchutí a vůní, s přiměřeným množstvím minerálních látek, které jsou výraznými nosiči chuťové kompozice. • Nepodceňte mléko – nejen káva musí být kvalitní, ale i mléko musí být správně nahřáté a mléčná pěna našlehaná – milovníci cappuccina přikyvují. • Jistě máte svůj oblíbený kávový šálek. Jen na okraj - pro podávání kávy se obzvlášť hodí porcelán, který udržuje teplo déle než ostatní materiály. Malá kávoznalecká etuda... Kávoznalci charakterizují kávu její plností, aroma a vyvážeností. Plnost neboli tělo, popisuje intenzitu a délku chuťového požitku. Plná chuť znamená, že chuť kávy přetrvává velmi dlouho. Jejím opakem je káva vodové chuti. Intenzita přitom nesouvisí se silou kávy - i dobré jemné kávy jsou plné chuti. Aroma popisuje působivost a živost kávy a přechází od jemné, přes osvěžující a lehké až po aroma čerstvě pražené kávy. Vyváženost je výraz pro to, jak harmonicky a zaokrouhleně káva chutná. I pěna má svá kvalitativní kritéria. Ideální pěna je kompaktní a zvládne tzv. „cukrový test“: cukr se v pěně nejprve zastaví, pak pozvolna nasákne kávou a nakonec zmizí pod vrstvou pěny.
Víte, že... • Káva obsahuje minerální látky, vitaminy a stopové prvky. • Káva umí pomoci i při bolestech hlavy. • Káva vylepšuje atmosféru a povzbuzuje dobrou náladu. • Italské slovo „espresso” znamená „připravené na přání, ihned“. • Espreso obsahuje díky krátkému spaření (cca 30 vteřin) méně kofeinu než filtrovaná káva a je pro žaludek příjemnější než filtrovaná káva. • Peeling založený na espresu je tajemstvím salonů krásy. • V Itálii je lepší pít espreso vestoje, protože je levnější než u stolku - obsluha je totiž připočítána k účtu. Tip pro vaši domácnost Tchibo přichází s inovativním systémem Cafissimo, s nímž snadno a rychle vykouzlíte v pohodlí domova lahodné kávové speciality jako cappuccino nebo latté macchiato s nadýchanou mléčnou pěnou. Vyberte si některou z pěti druhů kapslí, vzduchotěsně uzavírajících porci čerstvě pražené kávy, vložte kapsli do přístroje a zvolte intenzitu nápoje podle okamžité chuti. Svoji voňavou kávovou kreaci můžete završit kopcem našlehané mléčné pěny, kterou připravíte z čerstvého mléka pomocí parní trysky.

Kurzy

Finance

Kurzovní lístek: 28.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,180 25,320
USD 23,330 23,510
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma