Dnes je pátek 29. března 2024., Svátek má Taťána
Počasí dnes 15°C Polojasno

Bezpečnostní pás pro těhotné: jeden pás, dva životy

Bezpečnostní pás pro těhotné: jeden pás, dva životy
zdroj: tisková zpráva

Mezi těhotnými ženami v Čechách převládají podle odborníků i nadále mnohé předsudky k používání bezpečnostních pásů v autech.

Ženy se domnívají, že pásy mohou při prudkém zabrzdění automobilu ohrozit jejich plod. Opak je však pravdou. Nepřipoutané ženy totiž vystavují při nehodě sebe i své dítě sedmkrát vyššímu riziku zranění, než kdyby se připoutaly. Hrozí náraz hlavou do čelního skla a vymrštění těla obrovskou silou na volant – a tím i fatální důsledky pro nenarozené dítě. Dalším mýtem je i to, že při nárazu postačí airbagy. Je to pravda jen částečně. Vymrštěné tělo se sice o airbagy zastaví, a nedojde tak k nárazu do čelního skla, ovšem síla vzduchového polštáře je tak veliká, že vymrští tělo zpět dozadu – následkem čehož dochází opět k velmi vážným zraněním.

Ze statistik vyplývá, že až sedmdesát procent všech těžkých úrazů v době těhotenství má souvislost s dopravními nehodami. Proto je nezbytně nutné, aby se těhotná žena v autě poutala – a to nejen jako řidička, ale i jako spolujezdec na předním i zadním sedadle (to je pravidlo, které ostatně platí pro všechny, ne jen pro nastávající maminky).

Účinky nárazu mírní právě bezpečnostní pásy. Poutání těhotných žen však má svá specifika. Těhotná by měla mít seřízené opěradlo ve vzpřímené poloze, aby při nárazu tělo nepodklouzlo pod pás. Upnutí musí být pohodlné, pás nesmí sklouzávat z ramena. Vrchní část pásu musí vést mezi krkem a ramenem, pokračovat středem hrudníku a spodní část musí být co nejníže pod břichem.

Ačkoli je možné pás posunout až pod břicho, při pohybu a jízdě může sklouzávat zpět nahoru. Proto odborníci doporučují přídavný pás BeSafe Pregnant s poduškou, který se jednoduše připevní na spodní část automobilového pásu. Díky speciálnímu systému zapínání je tak pás ve voze upevněn pod břichem bez jakékoli možnosti pohybu a navíc při kolizi odvádí tlak bederního pásu pryč od břicha ke kyčlím, a chrání tak nenarozené dítě před extrémním zatížením. Použití pásu také znamená pohodlnější pocit při cestování. BeSafe Pregnant by se měl užívat od 2 měsíce těhotenství. Dá se jednoduše udržovat – je možné jej prát v pračce v režimu ruční praní na 30°C.

Kurzy

Finance

Kurzovní lístek: 29.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,140 25,280
USD 23,320 23,500
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma