Dnes je pátek 19. dubna 2024., Svátek má Rostislav
Počasí dnes 8°C Slabý déšť

Autorský kalendář výtvarnice Michaely Žemličkové a fotografa Jiřího Hurta

Autorský kalendář výtvarnice Michaely Žemličkové a fotografa Jiřího Hurta
zdroj: tisková zpráva

Kalendář pro rok 2010 předního českého fotografa Jiřího Hurta a uznávané českobudějovické výtvarnice Michaely Žemličkové spojuje dva pohledy na ženskou krásu, a sice prostřednictvím fotoaparátu a tahem štětce.

Slavnostní křest kalendáře se konal 16. prosince 2009 v prostorách Villa Richter v Praze, čestným a váženým kmotrem tohoto unikátního kalendáře se stal MUDr. Roman Šmucler.

Setkáním dvou výtvarných forem vznikl unikátní kalendář zachycující vývoj ženské módy ve 20. století. Osobnosti, které se pro kalendář staly modelkami, si díky tomu užily cestu v čase módy let minulých. Styl černé kresby na bílém papíře byl pro kalendář a jeho tvůrce předem daný. „Jako kontrast proto fotografie vznikly na černém pozadí. Samotné tvorbě předcházela důsledná příprava a diskuse týkající se samozřejmě dobového líčení, výběru stylových kostýmů, jejichž prostřednictvím bylo možné vystihnout kouzlo tolik rozdílných časových období,“ říká fotograf Jiří Hurt. Náročným se ukázal být také výběr osobností pro jednotlivá desetiletí minulého století, se kterým pomohla umělecká maskérka Jiřina Pahlerová. Ujala se zároveň líčení i dobových účesů modelek. Některé z kostýmů, autentických pro jednotlivé dekády, zapůjčil kostýmový fundus filmových studií Barrandov.

Charitativní rozměr kalendáře  Autoři se rozhodli výtěžek z prodeje exkluzivního signovaného výtisku kalendáře věnovat Nadaci Naše dítě, která již 17 let pomáhá týraným, zneužívaným, handicapovaným a jinak ohroženým dětem. Její zakladatelkou a zároveň ředitelkou je Ing. Zuzana Baudyšová.

Těší nás vstřícný krok obou tvůrců kalendáře, věnovat čas a uměleckou práci ve prospěch ohrožených dětí. Jsme rádi, že Nadace Naše dítě má oporu v osobnostech, které se nechaly umělecky vyfotografovat a věnovaly čas zrození zajímavého kalendáře,“ říká ředitelka nadace Zuzana Baudyšová. „Rádi bychom, aby rok 2010, kterým tento kalendář bude provázet, přinesl zlepšení situace v oblasti ochrany dětí. Jedná se o nelehký úkol, přesto za dětská práva se budeme zasazovat i nadále. Děkujeme všem, kteří nám na této nesnadné cestě pomáhají,“ dodává Zuzana Baudyšová.

Kurzy

Finance

Kurzovní lístek: 19.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,260 25,380
USD 23,620 23,800
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma