Dnes je pátek 26. dubna 2024., Svátek má Oto
Počasí dnes 13°C Polojasno

Asklepion má za sebou deset let vítězného boje s chrápáním

Asklepion má za sebou deset let vítězného boje s chrápáním
Placeholder | zdroj: tisková zpráva

Tři tisíce lidí z celého světa noc co noc budilo své partnery, rodiny, spolubydlící. Tři tisíce lidí trápila ronchopatie – česky chrápání, nepříjemná obtíž a v kombinaci se zástavami dechu nebezpečná nemoc. Tři tisíce lidí už ale nechrápe!

 

Během deseti let je všechny tohoto nepříjemného problému zbavil specialista ORL MUDr. Tomáš Moravec z Kliniky a institutu estetické medicíny Asklepion! Jde přitom o poměrně jednoduchý, ale velice účinný zákrok speciální laserovou diodou, který nejen že dokáže odstranit chrápání, ale také pomůže od chronické rýmy či nosních polypů.

Konec rovnátek

Než toto ošetření Asklepion v Čechách zavedl, bylo možné si od chrápání ulevit pouze speciálními „rovnátky“, která přidržovala povolené měkké patro.

Nyní se problém řeší ambulantně, během 15 minut – po vstupním ORL vyšetření se ihned přistoupí k zákroku, který je jen trochu nepříjemný a následuje po něm hojení bolestivé asi jako angína.

Laserová operace chrápání, odborně LAUPP (laserem asistovaná uvulopalotoplastika) probíhá s pomocí paprsku, který upraví tvar měkkého patra a případně i krčního čípku.

Dojde tím k výraznému zpevnění patra, které ve většině případů vede k úplnému odstranění chrápání. Pokud se požadovaný výsledek nedostaví napoprvé, lze zákrok opakovat.

Lékařské studie dokázaly, že chrápající osoby častěji trpí vysokým krevním tlakem, ischemickou chorobou srdeční, srdeční arytmií a cévními mozkovými příhodami.

V čem je chrápání nebezpečné?

Opravdu vážné je chrápání, kdy se jeho pravidelný rytmus střídá s dlouhými chvílemi ticha (od vteřin po minuty), během nichž spící člověk nedýchá – tzv. apnoickými pauzami.

Tento syndrom spánkové apnoe je způsoben stoupajícím odporem v horních cestách dýchacích až jejich přechodnou uzavření, při němž je proudění vzduchu silně omezeno.

„Syndrom spánkové apnoe má i další závažné zdravotní následky než již výše zmíněné – důsledkem jsou například pravidelné ranní bolesti hlavy, pocity nevyspání, neúměrná potřeba spánku během dne, poruchy paměti, poruchy erekce a další potíže,“ doplňuje MUDr. Tomáš Moravec.

Celé 2/3 ošetřených klientů je s výsledkem zcela spokojeno, u dalších 20 % tento problém významně ustoupil.

 

 

Kurzy

Finance

Kurzovní lístek: 26.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,120 25,240
USD 23,420 23,600
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma