Dnes je čtvrtek 28. března 2024., Svátek má Soňa
Počasí dnes 14°C Skoro zataženo

5 vlastností, které vám zaručí úspěch!

5 vlastností, které vám zaručí úspěch!
Placeholder | zdroj: tisková zpráva

Čeká vás vysoká škola a chtěli byste jí projít bez škobrtnutí? Nebo jdete do dalšího ročníku a chtěli byste být úspěšnější? Inspirujte se!

Možná je také znáte. Lidé, které ostatní obdivují a chtěli by být jako oni. Lidé, kteří na co sáhnout, v tom jsou úspěšní. Mám kamarádku, které se daří všechno tak, jak má. Nikdy jsem se ji na recept neptala, šlo to z ní tak samovolně, takže by se mému dotazu: „Jak to jen děláš?“ možná jen smála a pokrčila rameny. Takoví lidé jsou možná i kolem vás a vy jen pokradmu koukáte, s jakou lehkostí proplouvají povinnostmi a starosti mění na výzvy. Někdo jim říká děti štěstěny. Nenechte se ale uchlácholit tímto tvrzením, je z velké části mylné. Tajemství úspěchu je hlavně v jejich postoji. A ten nemusíte uplatnit jen na půdě vysoké školy, ale i ve svém životě. Řiďte se pěti vlastnostmi úspěšných lidí a budete patřit mezi ně!

1. Nadšení

Na světě je jedna řeč, které všichni rozumí. Je to jazyk nadšení, věcí udělaných s láskou a chutí, touhou dosáhnout to, o čem sníme nebo čemu věříme. ~ Paulo Coelho

Pro úspěch je nadšení naprosto nepostradatelným bodem. Ať děláte cokoliv, musíte do toho kus sebe. Něco, co vás bude pohánět i ve chvíli, kdy by to ostatní vzdali. Až se příště budete chtít zakousnout do nějaké činnosti, u které to vypadá na dlouhé trvání, berte to jako skvělou hru, jejíž pravidla určujete sami. Nedělejte ze studia na vysoké školy nutnou povinnost, kterou musíte splnit, abyste jednou vydělávali omračující sumu peněz. Pořád platí, že když dva dělají totéž, zdaleka to nemusí přinášet stejný výsledek. Hledejte ve všem, co děláte, zábavu. Nadchněte se pro studium školy, fotografický kurz nebo programování. Skvělý tip redakce: Ať už máte cíl jakýkoliv, napište si deset věcí, které by mohly samotnou cestu zpříjemnit. Co třeba pravidelné víno s kamarády z kurzu španělštiny? Nebo španělský večer s tematicky zaměřenými filmy? Když něco děláte, dělejte to naplno!

Nadšení - vlastnost, se kterou to dotáhnete daleko!
Nadšení - vlastnost, se kterou to dotáhnete daleko!

2. Vytrvalost

Nic na světě nemůže nahradit vytrvalost. Nenahradí ji ani talent; nic není běžnější než neúspěšný člověk s talentem. Ani genialita; nedoceněný génius je téměř příslovečný. Pouze vytrvalost a odhodlání jsou všemocné. ~ Calvin Coolidge

Tento citát mluví za vše. I přesto, že můžete mít talent, musí vás pohánět vaše vnitřní motivace. Je to přesně to, co chybí lidem, kteří dělají věc jen tak na půl a vzdávají se při prvním neúspěchu. Že se poznáváte a svorně kývete hlavou, že jakmile se něco nepodaří, už už byste se na to raději vykašlali a zkusili něco znovu a úspěšněji? Zadržte! Každý velký úspěch má za sebou obvykle i horu neúspěchů, které musíte zažít, abyste se dočkali vítězného pocitu, když tu horu zdoláte. Spoustu úspěšných vědců se potýkalo na začátku svého bádání s naprostým neúspěchem, a kdyby to bývalo vzdalo po prvním neúspěchu, žili bychom možná i teď v chýši a oheň si dělali ze dvou pazourků. Vezměte si známý případ otce žárovky, Edisona. Stokrát byl na pokraji úspěchu a stokrát odcházel zklamán. Neúspěch není žádný fajn pocit, který by vám přinesl motýlky v břiše, ale nejspíše je nevyhnutelný. Proto, až se vám příště nepodaří, co by se (podle vás) mělo podařit hned napoprvé, mávněte nad tím rukou (a klidně i doslova, pomůže-li vám to). A vzpomeňte si, proč to děláte, to vám pomůže zvednout se a jít dál. Všechno má svůj smysl, i životní kotrmelce, ze kterých vás bolí celý život.

3. Odvaha

Odvážnému štěstí přeje. ~ Publius Vergilius Maro

Úspěšní lidé se nebojí. Úspěšní lidé jsou přesně ti, co napíšou nadnárodní firmě, jestli neshání někoho na praxi. Co nejhoršího jim mohou napsat? Že místo nemají, tečka. Nic tedy neztratí. Ale dost možná se může stát, že se jim jeho profil zalíbí a přijmou ho.  Až se příště budete ptát, jestli do něčeho jít nebo nejít, vyberte si tu první možnosti i přesto, že se vám podlamují kolena jen při té myšlence. Kdo totiž občas nezariskuje, nemá nic. Zahoďte proto na chvíli strach do kouta a dělejte, že neexistuje. Chcete se stát novináři a nestačí vám školní noviny? Nabídněte svůj um národnímu deníku nebo vašemu oblíbenému časopisu. Chcete jednou profesionálně fotit? Nebojte se oslovit známého vašeho partnera, který fotí svatby tak, že se přitom tají dech, a poproste ho o pár lekcí. Třeba ho vaše důvěra v jeho schopnosti potěší a strávíte spolu báječný víkend, který vám dá spoustu nových zkušeností. Zkušeností, ke kterým byste možná jinak nepřišli. A to je přesně to, co odlišuje úspěšné lidi od těch neúspěšných. Nebojí se jít do věcí naplno, nezabývají se přemýšlením nad skoro hamletovskou otázkou „mám či nemám“ a prostě do toho jdou! Příště běžte s nimi a nechte za sebou všechny, kteří se třesou strachy z možného neúspěchu.

Optimisté žijí déle. Nekazte si proto život pochmurnými myšlenkami!
Optimisté žijí déle. Nekazte si proto život pochmurnými myšlenkami!

4. Optimismus

Umět se radovat. Ze všeho. Nečekat, že v budoucnu přijde něco, co bude to pravé, protože je možné, že to pravé přichází právě teď a v budoucnu nic krásnějšího už nepřijde. ~ Ota Pavel

Optimisté druhé lidi doslova nabíjí. Jejich pohled na svět je kolikrát tak nakažlivý, že vás donutí přemýšlet nad tím, že svět a situace, ve které se nacházíte, vlastně vůbec není špatné. Ba naopak – že se máte vlastně skvěle! Úspěšní lidé většinou bývají nezdolnými optimisty, protože věří v ten úspěch. Zamračení pesimisté vidí za svým počínáním už předem selhání, optimisté si ho nepřipouštějí. Až vás příště zastihnou chmury a budete se bát, že vám ten obor, který v současné chvíli studujete, bude na nic, zastavte se a v duchu si tak trochu nafackujte a navždy tyhle fráze vymažte ze svých myšlenek. Říká se totiž, že na co myslíte, to se mnohokrát i stane. Raději si kreslete budoucnost v báječné firmě a práci, která vás bude těšit. Tak dlouho si to přehrávejte v mysli, až to najednou budete žít. Optimisté totiž bezmezně věří v sílu myšlenek.Skvělý tip: Že vám svět nepřijde moc optimistické místo? Zapisujte si ode dneška do diáře každý den jednu věc, která vás potěšila. Najednou uvidíte, že máte docela skvělý život!

5. Pokora

Jsem tu dobře? Narodil jsem se u slušných lidí? Ve slušném století? Nevedu náhodou válku? Je tady zrušeno otroctví? Mám správnou barvu kůže? Vhodný původ? Smím dýchat? Tak děkuji. ~ Ludvík Aškenazy.

Václav Havel jednou řekl, že člověk by se měl chovat tak, jak si myslí, že by se měli chovat všichni. Ať už jste úspěšní nebo máte před sebou ještě dlouhou cestu, zachovejte si svou tvář, za kterou se za žádných okolností nebudete stydět. Kterou nebudete jednou muset skrývat před svými dětmi. Pokora a slušnost jsou vlastnosti, které nás občas ve starých, prvorepublikových filmech dojímají. Inspirujte se jimi a zkuste je ctít. Úspěch se totiž nikdy nevyjadřuje velikostí ega a arogantností, ale moudrostí a pokorou. Vnímáním, že nejste jenom vy, ale i ostatní, kteří si zaslouží uznání. Až jednou budete mít vlastní firmu, zajímejte se i o toho nejposlednějšího zaměstnance a zeptejte se, jak se mu daří. Prohoďte pár slov s uklizečkou a řekněte vrátnému, že mu to dneska sluší. A nikdy – NIKDY nezapomeňte být vděční za to, že můžete žít právě teď a právě tady. Být vděčný i za maličkosti je pokora. Je to výhra.

Více naleznete na StudentPoint.cz.

Kurzy

Finance

Kurzovní lístek: 28.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,200 25,320
USD 23,380 23,560
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma