Dnes je sobota 20. dubna 2024., Svátek má Marcela
Počasí dnes 7°C Slabý déšť

10 důvodů, proč číst ušima

10 důvodů, proč číst ušima
Placeholder | zdroj: tisková zpráva

Je sice nenahraditelné vzít knihu z knihovny, otevřít ji a přivonět k listům. Ale zkusme se zamyslet nad tím, proč právě audioknihy pro nás mohou být zajímavé. Nechte se inspirovat desaterem výhod!

1. Šetří náš čas

Během poslechu audioknihy se totiž můžeme oddávat mnoha nejrůznějším činnostem a zabít tak dvě mouchy jednou ranou. Pokud tedy patříte k těm, kteří těžko hledají čas k přečtení knihy, je audiokniha tím pravým řešením - proč neposlouchat audioknihy třeba během vaření, sportu či po cestě do školy?

2. Mohou je poslouchat všichni

Audioknihy jsou skvělým pomocníkem zrakově postižených, ale také mohou vhodně pomoci například dětem, které mají problémy se čtením. Poslechem nahrávek získávají nejen správný model čtení, ale také rozvíjí jejich fantazii a vyjadřovací schopnosti. Kromě toho jsou jedním ze způsobů, jak ke knize přivést slabé a váhavé čtenáře.

3. Vejdou se nám do kapsy

Audioknihy ve formátu mp3 v našem telefonu či přehrávači nezaberou téměř žádné místo, zatímco mnohé knihy se do kapsy či kabelky nevejdou.

4. Jsou to jediné knihy, které umí mluvit

A proto můžeme audioknihy "číst" i se zavřenýma očima. Nechme proto knihy, aby se přečetly samy, zavřeme oči a relaxujme!

5. Zlepšují naše vnímání, soustředění a pozornost

Všimli jste si, jak se doba zrychluje? Protože jsme často nuceni vykonávat mnoho činností naráz, abychom stačili současnému tempu, je pro nás potom těžké soustředit se na jednu jedinou věc. A právě mluvené slovo nás může naučit koncentrovat se.

6. Vracejí nás do dětství

Pomocí audioknih si můžeme připomenout chvíle, kdy nám rodiče četli před spaním pohádky nebo pouštěli nahrávky na gramofonových deskách, což jsou vlastně takoví předchůdci audioknih.

7. Šetří naše oči

Čtení knih nám sice oči nezkazí, ale po čase může způsobit oči unavenými. Zarudlé pálivé oči nám ale s audioknihami nehrozí!

8. Můžeme je poslouchat kdekoliv

V metru, v posteli, v autě, na toaletě, kde nás napadne. Je jen na nás, jaké místo zvolíme. A pokud také patříte k těm, kteří tak rádi čtou knihy tajně pod lavicí, přináší audioknihy další výhodu!

9. Můžeme je sdílet s ostatními

Na rozdíl od běžných knih se do audioknihy můžeme zaposlouchat třeba s partnerem a užít si nejen umělecký zážitek, ale také mnoho legrace!

10. A jeden důvod na závěr: Šetří přírodu!

Audioknihy jsou ekologické, protože šetří papír a balicí materiál. Dokonce nepotřebují žádný pevný disk, stačí jen energie. Na internetu existují stránky, kde si můžete audioknihy stáhnout zdarma či za mírný poplatek. Nebo se zkuste zeptat ve vaší knihovně!

Více naleznete na StudentPoint.cz.

Kurzy

Finance

Kurzovní lístek: 20.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,170 25,250
USD 23,520 23,620
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma