Dnes je čtvrtek 28. března 2024., Svátek má Soňa
Počasí dnes 14°C Skoro zataženo

Hrdá Mexičanka Salma Hayek není ani zdaleka jen exotická kráska

Hrdá Mexičanka Salma Hayek není ani zdaleka jen exotická kráska
Placeholder | zdroj: tisková zpráva

Salma Hayek má svou vlastní nadaci „The Salma Hayek Foundation“ zaměřující se na práva žen a dětí, je prezidentkou několika společností, významně se angažuje v oblasti sociální pomoci, podle prestižního časopisu Time je dokonce jednou z vůbec nejvlivnějších latinskoamerických osob v USA.

Salma Hayek sice měří pouhých 158 cm, přesto patří k největším hvězdám Hollywoodu. Ve svém pestrém životě měla mnoho zlomových momentů, asi největší v září 2007, kdy se v jednačtyřiceti letech stala matkou dcery Valentiny.

Valentýnská svatba

Až dva roky poté se, symbolicky na svátek svatého Valentýna a v Paříži, městě zamilovaných - konečně vdala za jejího otce, francouzského miliardáře Francois-Henri Pinaulta. Její filmová kariéra začínala stejně jako u mnoha hereček epizodními postavami.

Ale již v jednadvaceti dostala titulní roli v telenovele Tereza, která z ní udělala v Mexiku tu největší hvězdu. Ona ovšem chtěla mnohem víc. Šokovala rozhodnutím skončit práci na úspěšném seriálu a pokusit se o zdánlivě nemožné - prorazit v Hollywoodu.

"Ve Státech mě nikdo neznal, nebylo lehké zvyknout si, že zase nic nejsem, scházel mi obdiv fanoušků. Má angličtina byla prachbídná, nikdo mi nerozuměl, nevzali mě ani do hereckých kurzů! Naštěstí si mě všiml režisér Robert Rodriguez. Nevím, jak by má kariéra jinak dopadla". vzpomínala na svůj debut.

Desperado i fobie

Právě jeho film Desperado ji totiž katapultoval k výšinám. Přišly však i překážky, které překonávala se zarputilostí sobě vlastní. Když dostala roli hadí ženy v  thrilleru „Od soumraku do úsvitu“, musela se vyrovnat s fóbií z uštknutí.

"Já dostávala záchvaty při spatření hada, museli mi dát facku, abych se probrala! Zkusila jsem spoustu metod jak to překonat, nakonec zabrala nejpitomější, tak o ní radši nemluvím. Tu roli jsem ale chtěla, takže nic jiného mi nezbylo. Řekli: „jestli se bojíš, dáme ji jiné“.

Musela jsem také bojovat s nálepkou exotické krásky, kvůli ní mi nedávali „vážné“ role. Nikdy jsem  to nepochopila, jsem hodně malá, nemám dlouhé nohy modelek" sebekriticky hodnotí svůj vzhled.

Je ale ženou mnoha talentů: zpívá, šéfuje producentské firmě, zajímá ji finančnictví, takže ji nikdo nemohl podezírat, že se vdala z prospěchu. Díky „nudnému“ životu bez divokých výstřelků neplní stránky bulvárního tisku, nicméně média využívá, zejména k podpoře charitativních projektů...

Kurzy

Finance

Kurzovní lístek: 28.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,200 25,320
USD 23,380 23,560
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma