Dnes je sobota 4. května 2024., Svátek má Květoslav
Počasí dnes 21°C Dešťové přeháňky

Nemrhejte časem, zužitkujte ho!

Nemrhejte časem, zužitkujte ho!
Čas (ilustrační foto) | zdroj: Getty Images

Kolik času denně vyplýtváte čekáním nebo třeba jízdou autobusem? Není škoda ho promarnit?

Pořád na něco čekáme, pořád někam cestujeme. Nehodlám zbytečně filozofovat nebo básnit, jen konstatuji každodenní realitu. Čekáme u holiče, na domluvenou schůzku, na otevření obchodu. Cestujeme do školy, do práce nebo třeba přes půlku země. Z jakéhokoliv důvodu. Napadlo vás někdy, kolik času tím vším strávíme? Zabavit se dá spoustou věcí, ale když necháte knížku doma a mobil se zrovna vybije, stejně zůstanete třeba tupě zírat z okna. Přitom můžete stihnout spoustu věcí, aniž byste se vůbec hnuli. Mozek a vaše smysly vás zabaví víc než dost!

Meditace

Proč si během cesty vlakem trochu nevyčistit hlavu? Pohodlně se usaďte, zavřete oči a zvolna dýchejte. Přitom si v duchu opakujte některou mantru. Postačí jedna nebo dvě slabiky, určitě jste slyšeli třeba „om“ nebo „maa“. Ještě lepší může být meditační hudba do sluchátek. Pozorujte myšlenky, jak vám proudí hlavou. Cítíte se líp?

Pokud se věnujete třeba tvůrčímu psaní, cesta domů se může stát překvapivým zdrojem inspirace. Pro jednou zapomeňte na to, že cizí hovory se prostě neposlouchají. Naopak z nich můžete pochytit námět pro vaše literární díla, vlastnosti pro postavy a mnoho dalšího. Při projíždění cizí krajinou si zase všímejte zajímavostí za oknem. Třeba právě sem umístíte děj vašeho budoucího bestselleru!

Inspirace

Rozhlédněte se kolem sebe. Kdo to tady s vámi sedí v čekárně? Lidé! Nejsou zde jen jako inventář nebo kulisa. Mají své vlastní osudy, starosti, vzpomínky, svou práci, své záliby… A všechno na nich může být vidět. Stačí si všímat detailů. Sledujte, jestli postřehnete tik čerstvého nekuřáka nebo jestli odhadnete, o čem přemýšlí ta zasněně se tvářící kráska. Kam asi jede tamten pán? Ač může jít o hlouposti, postupem času povedou k lepšímu porozumění lidem. V každodenní interakci k nezaplacení!Pozorování

Myšlenkový jukebox

Ať už jste muzikant nebo jen hudební fanda, lepší příležitost k řádnému vstřebání textu do krve jen tak nenajdete. Teď, když nemusíte nic řešit, si prostě opakujte jednotlivé pasáže dané písničky. Pokud se to hodí, klidně si i broukejte, klepejte nohou do rytmu, nebo cokoliv je libo. A nemusíte se jen učit již vymyšlené. Řadíte-li se k tvůrcům, proměnlivé prostředí může býtmnohem víc inspirující než pořád ten stejný stůl.

Cvičení mozku

A pokud se vám do ničeho takového nechce, pojďte si aspoň jen tak procvičit mozek, to není nikdy na škodu. Zkuste si třeba abecedu pozpátku. Ze začátku to není žádná sranda, že? A co takhle zkoušet rovnou celá slova? Rozhlédněte se kolem a pojďte co nejrychleji! Židle-eldiž,strom-morts a tak dál! Sami se sebou si zahrajte slovní fotbal. Nebo asociace! Máte v hlavě jeden z nejvýkonnějších počítačů světa, tak ho nenechte zahálet!

AUTOR: Vladimír Meduna 

Obrázek zdroj: StudentPoint.cz

Zdroje:

Kurzy

Finance

Kurzovní lístek: 4.5.2024 Exchange s.r.o.

EUR 24,960 25,040
USD 23,210 23,350
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma