Dnes je pátek 17. května 2024., Svátek má Aneta
Počasí dnes 15°C Slabý déšť

Lékaři: Cukr je novým tabákem, je potřeba rázně zakročit

Lékaři: Cukr je novým tabákem, je potřeba rázně zakročit
Cukr s cukrem (ilustrační fotografie) | zdroj: ThinkStock

Skupina lékařských odborníků stojících za kampaní Action on Sugar uvádí, že je nezbytné, aby potravinářské firmy snížily přidávání cukrů do jídla alespoň o 30 procent a pomohly tak odvrátit epidemii obezity. O kampani informuje dnešní vydání britského deníku The Times.

Kampaň vznikla podle vzoru podobné akce s názvem Consensus Action on Salt and Health, která za posledních deset let pomohla snížit množství soli v prodávaných potravinách o 15 procent. Hlavním důvodem jejího úspěchu je především to, že se k projektu připojily supermarketové řetězce.

Pomoci snížit množství cukru, které konzumujeme, by podle autorů kampaně mělo především lepší označování potravin a širší zapojení ze strany potravinových výrobců.

Cukr přidaný do jídla má minimální nutriční hodnotu a člověka nezasytí. Velké množství kalorií, které obsahuje, přitom zdaleka není jeho jediným nebezpečím. "Kromě toho, že je cukr hlavním strůjcem obezity, máme také stále více důkazů o tom, že zvyšuje riziko vzniku cukrovky druhého typu, metabolického syndromu a ztukovatělých jater," uvádí například kardiolog z Croydon University Hospital Aseem Malhotra.

Množství cukru, které nám do jídla přidávají výrobci potravin, přitom vysoce převyšuje množství, které si do jídla přidáváme sami. Předseda organizace Action on Sugar Graham MacGragor novinářům řekl: "Musíme začít následovat ucelený a strukturovaný plán, jak postupně snížit množství kalorií, které lidé přijímají z přidaného cukru v jídlech a nealkoholických nápojích. Ten plán je jednoduchý a stanovuje stejné podmínky celému potravinovému průmyslu. Je potřeba, aby ho přijala ministerstva zdravotnictví a začalo se tak snižovat zcela zbytečné množství cukru, které nám potravinový průmysl přidává do jídla."

Profesor klinické epidemiologie z University of Liverpool Simon Capewell považuje cukr přímo za drogu: "Cukr je novým tabákem. Cynický průmysl zaměřený na zisk, nikoli na zdraví, dnes sladké nápoje a nezdravou stravu nutí důvěřivým rodičům a dětem." Andrew Goddard z Royal College of Physicians však zároveň dodává, že situace konzumenta je nelehká. Velké množství přidaného cukru totiž obsahuje i běžné jídlo jako chléb nebo cereálie a tak je často pro lidi těžké zdravé potraviny vůbec sehnat. 

Zdroje:

Kurzy

Finance

Kurzovní lístek: 17.5.2024 Exchange s.r.o.

EUR 24,670 24,790
USD 22,700 22,880
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma