Dnes je úterý 23. dubna 2024., Svátek má Vojtěch
Počasí dnes 9°C Zataženo

Konec omdlévání u odběrů krve? Ano!

Konec omdlévání u odběrů krve? Ano!
Placeholder | zdroj: tisková zpráva

Laboratorní odběry krve ze žíly jsou pro hodně lidí nutné zlo, najdou se i tací, a není jich zrovna málo, kteří při spatření injekční stříkačky a jehly omdlévají. Ti, ale i ostatní, se mohou radovat, vědci vynalezli přístroj, které poskytne totožné údaje, a to bez jediné kapky naší životodárné tekutiny!

Princip měření přístrojem AMP  je založen na patentované metodice rozložení biochemických charakteristik krve, které koreluje s parametry krevního průtoku a systému enzymů. Pro ty, komu je to trochu nesrozumitelné, nabízíme dále polopatičtější vysvětlení.

Za šest  minut se dozvíte všechno!

Vyšetření spočívá v tom, že si pacient lehne a na tělo jsou mu náplastí přilepena jakási čidla (je jich pět, z čehož jedno drží v ruce). Doba analýzy je podle nastavitelného programu neuvěřitelně krátká 180 - 360 sekund!

A nevyteče u ní ani kapka krve, navíc vše je zcela bezbolestné! Analyzátor AMP původně vyvinuli vědci pro kosmické účely, když potřebovali monitorovat určité životní funkce astronautů ve stavu beztíže a logicky jim při tom nemohli nabírat krev.

Postupně došlo k jeho rozšíření pro běžné zdravotnické použití a potřeby a nyní se dostal i do našich končin. Pro ilustraci přinášíme dále výčet toho, co všechno je schopen za pár minut nejen změřit, ale i vyhodnotit:

Stav organizmu z pozice funkčnosti, hemodynamické rovnováhy, tekutiné výměny a plynové homeostázy atd, dále stav centrálního nervového systému, srdcově - cévního komplexu,  funkční hodnoty plic.

Dále provede diagnostiku funkčních parametrů jater a ledvin, vzájemné propojení enzymového a imunitního systémů, stanovuje hodnoty (pro odborníky) HGB, HCT, RBC, WBC, lymfocyty (LYM), ionty Na+ , K+, Ca2+, Mg2+, enzymy, cholesterolu.

Přístroj zdroj: tisková zpráva

Bude  všude?

Celkově poskytne údaje 117 (!) různých parametrů. Pacient po skončení vyšetření odchází s výsledky. Ty mají skríningový charakter, kterými se vymezí směr dalších přesnějších a detailnějších in vitro vyšetření a lze je vytisknout ve formě nálezu.

Ten je pro snadnou orientaci barevně odlišen, přičemž zelená značí to, že je vše v pořádku, žlutá, že u toho či onoho orgánu už je vážnější problém, když převažuje červená, už se může volat do nemocnice, ať se připraví na příjem.

Důležité je, že s ohledem na to, že analyzátor AMP měří prakticky pomocí optických čidel teplotu, nemá žádný vliv na organizmus vyšetřovaného pacienta. Zatím s ním disponují jen některá pracoviště.

Nicméně probíhá jednání s Ministerstvem zdravotnictví o jeho rozšíření, podle vizionářské představy dovozců by nakonec mohl být v každé ordinaci praktického lékaře. O tom, kolik času i pracovních sil by ušetřil, asi není třeba diskutovat.  

Kurzy

Finance

Kurzovní lístek: 23.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,230 25,350
USD 23,640 23,820
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma